СЕЛИДБА 177 УМЕТНИНА: Пиротска галерија почела да преузима културну заоставштину "Првог маја"

В. ЋИРИЋ

05. 05. 2022. у 06:21

ГАЛЕРИЈА "Чедомир Крстић" у Пироту, којом руководи историчарка уметности Радмила Влатковић, почела је са преузимањем велике уметничке заоставштине "Првог маја", који је у СФРЈ био познат по великом броју уметничких дела, која су након распада текстилног гиганта остала у кругу и парковима предузећа, познатог по култури рада.

СЕЛИДБА 177 УМЕТНИНА: Пиротска галерија почела да преузима културну заоставштину Првог маја

Скулптуре у кругу "1. маја", Скулптуре у кругу "1. маја", Фото В. Ћирић

Поводом преузимања формирана је стручна комисија која треба да предложи где ће бити лоциране скулптуре и друга остварења која могу да буду на отвореном поростору. Поменута уметничка дела, али и поједине друге објекте текстилног гиганта купио је град, јер нико од приватних инвеститора није био заинтересован за културу.

- Слике, графике и цртеже смо већ преузели, а у наредном периоду ћемо узети и скулптуре и мозаике. Скулптуре ће бити распоређене по парковским површинама града, али је велики посао скидање и измештање мозаика и он ће трајати најдуже. То је веома скуп и спор процес, за који ће бити потребна и сагласност Републичког завода за заштиту споменика културе, као и сарадња Факултета ликовних уметности, односно њихових стручњака јер је измештање мозаика стручан посао - каже Влатковићева.

Неколико скулптура попут "Зеца", "Жене и музике" и остварења "Суза" већ су на централном градском тргу и изазивају огромно интересовање посетилаца, нарочио оних који се овде нађу први пут. Реч је о реномираним остварењима у мермеру.

Уметничка дела којих је више од 170, купљена су прошле године у пакету са првомајским хотелом "Стадион" за око 25,1 милион динара. Огромно уметничко благо чини 35 скулптура, 11 мозаика великих димензија, 15 таписерија, витраж, фонтане што са сликама и графикама чини фундус од 177 дела.

Влатковић Радмила, Фото В. Ћирић

ВЕЛИКАНИ

МЕЂУ уметницима који су стварали за "Први мај" су домаћи, али и страни уметници. Ту су, поред осталих и Јапанац Кнегиро Унзума, затим Гаспар де Јага, уметници из Африке, као и Сава Стојков, Никола Џамоња, Лазар Вујаклија, Никола Граовац, Јован Кратохвил, Недељко Гвозденовић, Младен Србиновић, Пеђа Милосављевић, Зуко Џумхур, Стојан Ћелић и моги други, као и уметници из Пирота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!