КРОВ НАД ГЛАВОМ ПОСЛЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: У Грачаници потписан уговор о изградњи домова за породице из колективног центра

Д.З.

10. 03. 2022. у 20:45

ИЗГРАДЊОМ станова у Сувом Долу код Грачанице, породице из колективног центра, тзв. контејнерског насеља “Падалиште” код Грачанице, после више од двадесет година добиће пристојан кров над главом.

КРОВ НАД ГЛАВОМ ПОСЛЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: У Грачаници потписан уговор о изградњи домова за породице из колективног центра

Фото: Општина Грачаница

У општини Грачаница у четртак је потписан уговор којим је озваничена изградња 34 стамбене јединице у Сувом Долу, за појединце и породице из поменутог колективног центра, а изградњу ће заједнички финансирати Министарство за заједнице и повратак и Канцеларија ЕУ на Косову.

- Најбитније је да је сада и формално почела процедура да се овим људима, који годинама живе у нехуманим условима, обезбеди услован смештај. Мени је свакако жао што до овога није дошло раније, али хвала Канцеларији Европске уније што помажу у решавању овако важног питања не само за породице које овде живе, већ за целу општину Грачаница - казао је приликом потписивања уговора Горан Ракић, министар за заједнице и повратак.

Он је додао да сви треба да имају пристојне услове за живот, као и да је најбитније да деца из ови породица своје детињство наставе да живе на много лепши начин.

И председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић истакла је да је након дужег времена пронађено решење за колективни центар „Падалиште“ и да је потписивањем уговора о изградњи стамбених јединица за станаре колективног центра решена “тешка животна прича тих породица која ће добити позитиван епилог.”

Иначе, пројекат изградње стамбених јединица предвиђа решавање стамбеног питања за избеглице и интерно расељене са територије општине Грачаница, пре свега за породице контејнерског насеља на „Падалиште“ у Грачаници. Тиме ће након више од 20 година бити створени услови да се тај центар затвори, а породицама трајно реши стамбено питање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана