"ПУТ ПОШТАНСКИХ КОЧИЈА" НАЈДУЖА ЏАДА У СРБИЈИ: Новосадска улица спаја Бачки Јарак и Темерин и са 12,5 километара носи посебан епитет

С. БАЈИЋ

25. 02. 2022. у 07:26

НОВОСАДСКА улица, која спаја Бачки Јарак и Темерин, са 12,5 километара носи епитет најдуже у Србији. По томе се истицала још и у време СФРЈ, када се звала Улица маршала Тита.

ПУТ ПОШТАНСКИХ КОЧИЈА НАЈДУЖА ЏАДА У СРБИЈИ: Новосадска улица спаја Бачки Јарак и Темерин и са 12,5 километара носи посебан епитет

Фото Н. Карлић

Данас, броји више од 800 адреса на обе стране. Рецимо, у Бачком Јарку, кућни бројеви на десној страни крећу од 2 па до 146, и од табле на којој пише Темерин, наставља се такође од броја 2 па све до 696. Тако, на пример, "комшије" са два краја имају исти број куће и назив улице, а једино им се разликује назив места.

У кући са редним бројем "2", првој на улазу у Бачки Јарак из правца Новог Сада, живи брачни пар Гатарић, Славко и Бранислава, још од 1981. године.

- Кућу смо од темеља градили са комшијом, имамо заједнички зид и ево, већ смо у њој више од четири деценије - каже Славко (69). - Наша улица је најпрометнија и уверен сам, најбучнија у Војводини. Проток шлепера се не може израчунати, а већ годинама се прича о заобилазници за камионе.

Доле, низ улицу, следи ред старих, "швапских" кућа које лагано губе доминацију пред новоизграђеним. У њима су дућани и продавнице разне робе, њих сигурно више од 60. Следи исто толико уређених кафића, пекара, пицерија, малих ресторана...

У центру је зграда Месне заједнице, Културни центар назван по Лукијану Мушицком, који је био администратор митрополијске канцеларије у Сремским Карловцима, наставник богословије и архимандрит манастира Шишатовца и заслужан за слово "Ђ" у азбуци у доба Вукове реформе језика.

Фото Н. Карлић

Новосадску улицу красе и верски објекти, православни храм Успења Пресвете Богородице и Храм Светог великомученика Георгија, као и Римокатоличка црква Свете Розалије и католичка викарија Лурдске Госпе.

У самом настанку, више од пре два века, веома дуго је била прва станица поштанских кочија које су саобраћале из Беча па преко Петроварадина ишле за Темишвар.

ДВА СТАДИОНА ЗА "УЛИЧНИ ДЕРБИ"

У НОВОСАДСКОЈ улици су и два фудбалска игралишта, популарне "Ливадице" фудбалера Младости у Бачком Јарку и мало ниже, десетак минута хода удаљен стадион ФК Слога, у Темерину. Оба клуба се такмиче у Војвођанској лиги и "љути" су комшијски ривали, код којих, међутим, када се одмеравају за бодове, не постоји изражена предност домаћег терена у "уличном дербију".

Такође, житељи два везана војвођанска места сваког викенда могу да уживају у такмичарском фудбалу. Јер, када Слога гостује, Младост игра "код куће" и обрнуто.

ЛЕГАТ БРАЧНОГ ПАРА БАРАЊИ

У НОВОСАДСКОЈ улици број 352, налази се легат непроцењиве вредности брачног пара уметника, Кароља Барањија и Злате Марков-Барањи, који су спомен - збирку оставили Темерину. Њихови радови улепшавају многе градске музеје, као и отворене просторе, а у Темерину су две скулптуре и рељеф у центру, "Девојка која се чешља" и "Бик". Њихов најпознатији рад "Икарус" краси зграду Ваздухопловне команде у Земуну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)