ОБНАВЉАЈУ ДОМ "СЛОБОДИШТА": У три фазе, поново оживљава меморијални парк на периферији Крушевца

С. БАБОВИЋ

27. 01. 2022. у 11:51

ДОМ меморијалног комплекса "Слободиште" у Крушевцу, који је почетком шездесетих година прошлог века настао на основу замисли књижевника Добрице Ћосића, требало би да буде завршен у другој половини ове године.

ОБНАВЉАЈУ ДОМ СЛОБОДИШТА: У три фазе,  поново оживљава меморијални парк на периферији Крушевца

Богдан Богдановић, Фото С. Бабовић/архива

Обнова запуштеног музејског простора, као и споменичних елемената унутар парка који се простире на чак 80 хектара, подсетимо, започела је 2020. и, у претходним фазама, подразумевала је израду дренаже земљаног крова, те термо и хидроизолацију објекта Дома. Ове седмице, предати су извештаји који се односе на другу фазу пројекта, чиме се реконструкција значајне баштине приводи крају и отварање репрезентативног простора из прошлости постоје све извесније.

- Обновљена је комплетна инфраструктура, што подразумева грејање, канализациону мрежу, електроинсталације, водовод, сувенирницу... а завршени су и груби унутрашњи радови. Током треће, завршне фазе нам је преостало да заменимо столарију у галеријском простору, обновимо расвету и дефинитивно уредимо екстеријер. Комплетна реконструкција се одвија по смерницама Завода за заштиту споменика културе - објашњава директор Народног музеја у Крушевцу Горан Васић.

У међувремену, Дом унутар парка се назире и са веома фреквентног пута од града на Расини ка Копаонику. Јер, налази се у новом делу Крушевца који се шири и где ће се, поред новог стамбено-пословног комплекса на простору Старог аеродрома, налазити и зграда суда, фудбалски стадион и више других атрактивних објеката.

- Предвиђено је да Дом има 250 квадрата изложбеног простора, канцеларије са пратећим просторијама и сувенирницу. Идеја је да поставке буду тематске, историјске, уметничке, етнолошке... које се уклапају у идеју "Слободишта" и концепт читавог овог простора.

Горан Васић, Фото С. Бабовић/архива

Истовремено, биће то једини излагачки простор у овом делу града, а грађа која се односи на комплекс је тренутно смештена у депое музеја - каже Васић.

А, споменични елементи парка - птице мира и Капија сунца - већ су конзервиране и само су део драгоцених сведочанстава унутар јединственог садржаја који је пројектовао и у периоду од 1960. до 1965. реализовао ахритекта Богдан Богдановић. Унутар комплекса су смештени елементи Стратиште и Хумке, два амфитеатра - Долина поште, са јатом камених птица, те Долина живих, којима се приступа кроз кружну Капију сунца, где је и поменути амфитеатар. Дом чија је обнова при крају, још 1978, пројектовали су Богдан Богдановић и Светислав Живић...

Фото С. Бабовић/архива

Старији се сећају да је Меморијални парк, од отварања, па све до деведесетих година прошлог вела, био место одржавања оригиналне манифестације "Свечаности слободе", у оквиру које су извођене позоришне и балетске представе, те организовани концерти.

Почетком овог века, све је прерасло у "Видовданске свечаности", али су задржани ритуали паљења ватре, полагање цвећа на хумке и читање "Повеље живих", чији је аутор управо Добрица Ћосић.

ПРЕЦИЗНО УТВРЂЕНА ИСТИНА

НАРЕДНЕ седнице би из штмапе требало да изађе посебно издање Народног музеја - "Логор и стратиште на Слободишту у Куршевцу, 1941-1944". Аутор Горан Васић напомиње да је годинама истраживао догађаје који су се током Другог светског рата одигравали на овом простору, а потврдио је и коначну цифру стрељаних родољуба и цивила који су - углавном као жртве одмазди - најпре били затворени у логор, а потом ликвидирани. Са тачним именима и презименима, датумом извођења из логора и стрељања идентификовано их је тачно 654.

Детаљ са раније манифестације "Свечаности слободе", Добрица Ћосић, Фото Музеј

ПОДРШКА

ТОКОМ претходних година, реконструкцију изузетног историјског комплекса су - по конкурсима - помагали Министарство културе и информисања, те Министарство за рад, запошљавање, борачку и инвалидску заштиту. У музеју верују да ће таква пракса бити настављена, а очекују да се укључи и овдашња локална самоуправа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧИЊУ ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ: Дечја смотра фолклора у манастиру Светих Архангела код Призрена