СТЕВАНУ ДИВЈАКОВИЋУ ФЕБРУАРСКА НАГРАДА НОВОГ САДА: Високо градско признање успешном композитору и културном посленику

З.Грумић

26. 01. 2022. у 15:22

СКУПШТИНА града Новог Сада одлучила је данас, убедљивом већином гласова одборника, да Фебруарска награда за 2021. годину припадне композитору Стевану Дивјаковићу (68), за предан и посвећен визионарски рад, преточен у композиције које остављају неизбрисив траг на новосадској уметничкој сцени.

СТЕВАНУ ДИВЈАКОВИЋУ ФЕБРУАРСКА НАГРАДА НОВОГ САДА: Високо градско признање успешном композитору и културном посленику

Н. Карлић

- Делатност Дивјаковића, многострана и богата, представља тог уметника не само као успешног композитора већ и као значајног културног посленика – истакнуто је у образложењу одлуке градске Комисије за доделу признања, које је саопштио њен председник Саша Новаковић.

Дивјаковић је један од оснивача Новосадских музичких свечаности (НОМУС-а) а током свог богатог стваралачког рада био је и уметнички руководилац Војвођанске филхармоније, управник Српског народног позоришта у Новом Саду.

Добитник је многобројних награда и признања, међу којима је најзначајнија награда од националног значаја „Петар Коњовић“, која му је додељена 2019. године за музичко стваралаштво.

- Његове композиције изводе се у концертним дворанама Берлина, Минхена, Лондона, Женеве и других градова Европе – изјавио је заменик градоначелника Милан Ђурић и напоменуо да ће високо градско признање добитнику бити свечано уручено на Дан града, 1. фебруара.

Иницијативу да Дивјаковић добије Фебруарску награду поднело је Удружење композитора Војводине, уз подршку Српског народног позоришта, Музичке омладине Новог Сада, Војвођанског симфонијског оркестра и Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе“. Новчани део те награде износи 130 хиљада динара.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада, која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства његових грађана а поводом Дана града 1. фебруара. Тог датума 1748. године Нови Сад је проглашен слободним краљевским градом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)