ГОРОСТАСА ЖАЛИ ЗАВИЧАЈ: Видоје Петровић, градоначелник Лознице, поводом упокојења владике Лаврентија

В.Митрић

23. 01. 2022. у 21:58

ГРАДОНАЧЕЛНИК Лознице Видоје Петровић, који је био пријатељ и сарадник владике Лаврентија, упутио је телеграм патријарфу српском Порфирију и Епархији шабачког поводом упокојења омиљеног архијхереја СПЦ.

ГОРОСТАСА ЖАЛИ ЗАВИЧАЈ: Видоје Петровић, градоначелник Лознице, поводом упокојења владике Лаврентија

Фото: В.Митрић

- У своје и име Града Лозница и људи Лознице и Јадра, који су волели, свим срцем, драгог нам владику Лаврентија, упућујем Вам изразе дубоког саучешћа и поштовања - написао је Петровић и додао:

- Упокојење епископа Лаврентије, нашег милог и драгог архијереја, који нас је све задужио молитвама за све нас, службом Богу, роду и својој отаџбини, бригом о нашим људима у расејању, посебно младима, представља велики губитак. Духовни, културни и људски горостас, поникао у Богоштици, код Крупња, у Рађевини, био је, истовремено и Јадранин, јер је школу учио у Лозници, Азбуковчанин по пореклу, како је говорио, један од најчувенијих људи Србије наших дана, грађанин света, по поштовању које је уживао на свим меридијанима, не само док је био надлежан епископ Српске православне цркве, већ и до последњег даха.

Био је, каже челник Лознице, „велики градитељ и радитељ у земљи и расејању, о чему сведочи многи подигнути или, из темеља обновљени храмови широм света и у епархијама шабачкој и ваљевској, пошто је дуго био на челу тадашње епархије шабачко-ваљевске“.

- Организовао је многе духовне и култирне манифестације, у његова доба васкснуо је сва дела владика Николаја, али и других драгоцених духовника и најзначајнија дела домаћих и светских писаца.

- У његово доба, ето, пре пет година, на његов предлог, у књигу светих се, одлуком Светог архијерејског сабора Српске православе цркве, уписао троношки архимандрит Стефан Јовановић, кога су Турци у Зворнику уморили 1799 године, када је, знајући да животно ризикује, отишао да моли за жито како би народ преживе.

- Владика ћу памтити као дивног, пријатног и милог човека – људину по свему. Оставио нам је, поред својих дела, велику љубав, драгоцене савете, знања и искуства које смо имали среће да примимо од њега. Остаје да га поштујемо и славимо још више. А, у свему овом утеха је да ће се, за нас, убудуће, у царског небеском молити и да ће бити у друштву оних за које је Божјом вољом био предодређен по рођењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу