ЗАШТИЋЕНА СРЕДЊОВЕКОВНА СВЕТИЊА: Завршени радови на крову цркве манастира Kороглаш

С.М.Ј.

23. 01. 2022. у 11:43

У Милошеву код Неготина завршени су радови на превентивној заштити Манастира Kороглаш, средњoвековне некрополе са црквом посвећеном Вазнесењу Господњем.

ЗАШТИЋЕНА СРЕДЊОВЕКОВНА СВЕТИЊА: Завршени радови на крову цркве манастира Kороглаш

Фото: С.М.Јовановић

Радове на кровној конструкцији ове светиње за коју се претпоставља да је задужбина краља Милутина, а спомиње се и као место где је издахнуо Марко Kраљевић враћајући се из боја на Ровинама 1395. године, вредне 700.000 динара финансирали су локална самоуправа и праховски “Еликсир”, према условима и уз сагласност Завода за заштиту споменика културе из Ниша.

Њиме су, коначно, решени проблеми које је Kороглаш имао са сваком кишом и снегом, будући да је црква ранијим конзерваторским радовима, заштићена кровном конструкцијом на две воде последњи пут 1976.

-Радови који су изведени на кровној конструкцији цркве сада пружају значајну заштиту од продора атмосферских вода и коначно затварање покровног простора у наосу цркве на делу на којем није извршена реконструкција свода, као и попуњавање видљивих оштећења и прслина на зидним површинама унутар цркве, те бојење зидних површина уз очување фрагмената живописа, изнова ће својом лепотом мамити погледе сваког ко буде обилазио ову светињу, баш као што је то било пре више од 600, када је и грађена – наводе у Црквеном одбору у Милошеву.

Фото: С.М.Јовановић

Krov crkve Manastira Koroglaš pre rekonstrukcije

Радове су, под стручним надзором Радета Младеновића, дипломираног инжењера грађевинарства из Неготина извеле екипе СГР “Неша” из Прахова. Захваљујући обнови манастирске цркве јединствена архитектонска композиција Kороглаша поново се препознаје, а сама светиња, која оживи сваког Спасовдана, на дан заветине Милошева, у којем ниче и храм посвећен Светом Василију Острошком, захваљујући плановима мештана, локалне самоуправе и Црквене општине Неготин, тек треба да заблиста у годинама које долазе.

-Обновом манастира Kороглаш, Епархија тимочка постаје богатија за још једно духовно стециште, које ће уз новоизграђену цркву посвећену Светом Василију Острошком у Милошеву, бити идеалан расадник духовне обнове и духовног узрастања православних верника из овога краја – наводе у Епархији тимочкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума