УДРУЖЕЊА КАО ЦРКВЕНИ МИШЕВИ: Еколошки покрет Оџака инсистира на потпуном, а не делимичном финансирању из буџета

З. Рајић

22. 01. 2022. у 08:25

АКО се пројекти удружења грађана (УГ) у целости финансирају из буџета, онда оне нису невладине, него владине организације.

УДРУЖЕЊА КАО ЦРКВЕНИ МИШЕВИ: Еколошки покрет Оџака инсистира на потпуном, а не делимичном финансирању из буџета

Тражи се више новца из општинске касе, Фото Д. К.

Том ставу, изнетом протеклих дана на јавној расправи о финансирању локалних удружења, супротставио се Еколошки покрет Оџака (ЕПО), чији активисти сматрају да би уместо суфинансирања требало прећи на чисто финансирање, пре свега зато што су УГ непрофитне организације, без делатности којима би стицале било какве приходе.

- Спортски клубови, верске заједнице и политичке партије такође су удружења грађана, а новац из буџета добијају без икаквог услова. Због тога ни за "обична" удружења не би требало да важи суфинансирање по пројекту - изнео је председник ЕПО Ивица Ћирић.

Према његовим речима, делимично финансирање пројеката, на којем инсистира Одељење за друштене делатности ОУ, досад је многа удружења дискриминисало, јер нису имала потребан новац за обавезно "учешће".

- Посебно је тврд став Одељења да суфинансирајући део не може да буде неновчан. У смерницама Министарства заштите животне средине за 2020. наводи се да подстицајни део може бити in kind, односно у натури. Није у реду да то може на републичком, а не може на општинском нивоу - категоричан је Ћирић.

Ивица Ћирић, Фото Т. К.

Еколози негодују и због правила да се пројектом не могу покрити редовни трошкови удружења.

- У свим конкурсима за стране донације, у којима је ЕПО учествовао, признавали су се редовни трошкови удружења - закуп просторија, струја, телефон, интернет, одржавање сајта, вођење књига... - навео је Ћирић.

Представници удружења су се на јавној расправи успротивили да новоформирана удружења у првој години конкуришу за подстицање пројеката, напомињући да је у општини Бачка Паланка тај рок две године.

- То су обично удружења за "једнократну употребу", која добију велике паре и нестану, а да нико не зна где је додељени новац завршио - упозорио је председник ЕПО.

ПРОТИВ "УМЕТНИЧКОГ ДОЈМА"

ОЏАЧКИ еколози имају примедбу и на критеријуме за подршку удружењима, као што је "релевантност програма".

- То морају бити мерила са нумеричком оценом сваке ставке, тако да не постоји могућност одлучивања на основу "уметничког дојма" - истакао је Ћирић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити