ПРОПАДА ТРЕЋИНА ПОСЛОВНИХ ИДЕЈА: Добар део новооснованих задруга не успева да настави даље по истеку друге године од почетка рада

Д. АЛИХОЏИЋ

18. 01. 2022. у 08:25

НЕДОСТАТАК обртних средстава, радне снаге и тржишта, само су неки од проблема са којима се суочавају задруге основане после 2017, а таквих је у Србији трећина од укупно 3.000 још активних.

ПРОПАДА ТРЕЋИНА ПОСЛОВНИХ ИДЕЈА: Добар део новооснованих задруга не успева да настави даље по истеку друге године од почетка рада

Фото Д. Алихоџић

Током конференције "Развојни потенцијали задругарства у 2022", одржаној на Старој планини, истакнута је нужност веће контроле рада задруга, али и подршка онима који имају идеју како да наставе даље...

Јелена Несторов Бизоњ, председница Задружног савеза Војводине истиче потребу да заживи Фонд за развој задругарства који је предвиђен и законом који регулише ову област.

- Подстицајна средства задругарству су повољна и потребна, али нису довољна. Исто тако, задругари морају да имају свој пословни план, како би могли да наставе да остварују приход. Бројни су примери да задруге, посебно на почетку, током прве и друге године, имају план за оснивање, али нису на квалитетан начин успеле да осмисле реализацију. Није лако доћи до производа, а још теже наћи своје место на тржишту - каже Јелена Несторов

Фото Д. Алихоџић

Бизоњ, уверена у то да би задруге требало да имају професионалног менаџера.

Посебно истиче и то да честа реченица: "Сви ћемо све да радимо", у пракси, најчешће значи да нико неће ништа да уради.

А, да се одрживост нових задруга доводи у питање, сведочи и податак да само 37 одсто њих има пословни приход, а чак 70 процената задруга нема ниједног запосленог.

Председник Задружног савеза Јужне Србије Дејан Митић сматра да основни проблем задругарства на југу Србије представљају ниска ликвидност и недостатак радне снаге.

- Једно је инвестирати у опрему, посебно ако се има у виду да новац за то обезбеђује држава, а сасвим друго се суочити са недостатком капитала који би задругари требало да уложе. Волео бих да у наредном конкурсу буде и клаузула о томе да је свако ко инвестицију не стави у функцију у року од две године дужан да опрему уступи другим задругама - каже Митић који, такође, инсистира и на већој контроли задруга, јер сматра да се многи за овај облик организовања опредељују са различитим мотивима.

ПРОБЛЕМ

ДРЖАВНИ секретар у Министарству привреде Зоран Димитријевић (на слици) каже да су развојни програми за подстицај предузетништва доступни и задругарима, али да они - у већини случајева - нису заинтересовани јер то нису бесповратна средства, већ је потребно и њихово учешће.

Фото Д. Алихоџић

ДРАГОЦЕНО ОБЈАШЊЕЊЕ

ПРЕДСЕДНИК Задружног савеза Србије Никола Михајловић (на слици) каже да недостатак радне снаге, најчешће, представља велики проблем - чак и када се ради о сезонским пословима.

- У неколико наврата смо добили потврду да особе које примају социјалну помоћ могу бити ангажоване као сезонски радници, а да то не значи и да ће изгубити помоћ од државе - прецизира Михаиловић.

Фото Д. Алихоџић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе