"БЕЛА ФЛОТА" БЕЗ СИДРИШТА: У Смедереву је изграђено прво пристаниште у Србији, чак две године пре Београда

Ј. ИЛИЋ

17. 01. 2022. у 06:21

СА смедеревског пристаништа, пре готово век и по, даме у сатeнским рукавицама махале су белим марамицама морнарима, а данас понекад махну само упрљане руке лучких радника.

БЕЛА ФЛОТА БЕЗ СИДРИШТА: У Смедереву је изграђено прво пристаниште у Србији, чак две године пре Београда

Фото Архив града

Смедерево је прво у Србији, две године пре Београда имало пристаниште у којем се свакодневно тискало око 30 бродова. Данас, на истом месту, товари се руда и лим, док поред средњoвековне српске престонице, плови на хиљаде страних крузера који немају где да пристану.

Мало је позната чињеница да је Смедерево имало прво, право пристаниште у Србији. О овоме је писао Феликс Каниц (1829-1904), истакнути аустријски археолог и путописац. По Каницу, градња кеја и пристаништа је почела 1883. године, а само две године касније је завршена. Тада је ископано 40.000 кубика земље.

Кеј је дуг 220 метара, има два по седам метара висока крила са прилазним степеништима. Тако је створен прилаз и простор за стране и домаће бродске компаније, којих је било на Дунаву.

- Преко Смедерева текао је извоз рогате марве, лоја, воска, жита, воћа, вина, чак и шишарки - записали су смедеревски историографи.

Од тада, развојем железаре, пристаниште је претворено у теретну луку у центру града, те се више у Смедерево не може бродовима...

- Стари кеј и данас испраћа ниске и високе воде умиреног Дунава,. Пристају тегљачи и барже ради истовара руде гвожђа, кокса. Ту се утоварује роба из Железаре - топло и хладно ваљани котурови и трака - каже градски хроничар Никола Тасић Цале, машински инжењер у пензији, некада радник "Железаре".

Деценијама разне власти обећавале су Смедеревцима пристаниште за туристичке бродове, али држава сада улаже милионе евра у лучки терминал неколико километара низводно од старог пристаништа, док Смедеревци губе милионе који би могли да се слију у градску касу.

КРАЉ АЛЕКСАНДАР И КРАЉИЦА ДРАГА

ЧЛАНОВИ династије Обреновић, у свој летњиковац у Смедереву, углавном су долазили бродом. Остала је записана анегдота с дочека пароброда с краљевским паром 1902. године на смедеревском пристаништу. У говору добродошлице, председник општине Живко Пандуревић обратио се народу речима: "Ми смо се овде окупили да дочекамо и поздравимо милога нам краља Александра, госпођу му Драгу, оца му Милана и милу му мајку Наталију." Народ се ускомешао, а краљ одговорио: "Знам те Жико, платићеш ми кад дођеш у Београд!".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОМАНТИКА НА НЕШТО МОДЕРНИЈИ НАЧИН: Хотел намењен само старијима од 16 година који знају добро да се забаве