СРПСКА АТИНА НОВИ БРЕНД НА МАПИ СТАРОГ КОНТИНТА: На свечаној церемонији Нови Сад званично проглашен Европском престоницом културе (ФОТО)

З.Г. С.Б. Љ.П.

13. 01. 2022. у 21:41

СРПСКА Атина, од вечерас је и званично Европска престоница културе за 2022. годину. Ласкаво и престижно признање, не само за Нови Сад, већ и за читаву Србију, озваничено је свечаном церемонијом у нашем најстаријем театру – Српском народном позоришту.

СРПСКА АТИНА НОВИ БРЕНД НА МАПИ СТАРОГ КОНТИНТА: На свечаној церемонији Нови Сад званично проглашен Европском престоницом културе (ФОТО)

Фото: С.Бајић

Церемонија проглашења Новог Сада Европском престоницом културе присуствoвали су Ана Брнабић, председница Владе, Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе, Игор Мировић, предсдник Владе Војводине, ИШтван Пастор председник покрајинске Скупштине бројне званица из целе Европе, представници бивших, садашњих и будућих културних престоница. Шеф делегације Европске Уније у Србији Емануеле Жофре уручио је градоначелнику Милошу Вучевићу плакету чиме је Нови Сад званично понео престижну титулу.

Ана Брнабић, председница Владе, истакла је да не постоји град који је више од Новог Сада заслужио и који носи већи потенцијал да високо носи заставицу омладине и културе.

- Нови Сад је центар креативности и културе, центар изврсности и центар иновација – истакла је Брнабићка. – Град у којем цветају стране технолошке компаније, али и домаће компаније паметних наших људи који су светски лидери у иновативности. Један од предуслова за ову трансформацију је велики труд и напор уложен да се Нови Сад уопште кандидује за ову титулу а онда и да постане једна од најуспешнијих престоница културе са највећим буџетом за културу.

 

Она је додала да иза свега стоји велики тимски рад Фондације и града, уз подршку покрајинске и републичке Владе.

- Србија је земља победник која инвестирајући у науку, иновативне, креативне и талентоване људе и просторе постаје модерна, отворена земља, земља партнер на глобалном нивоу – казала је Брнабићка. - У креативне индустрије, у последњих пет година, инвестирано је милијарду евра. По угледу на Европску престоницу културе, установили смо и Националну престоницу културе, а ту титулу недавно је понео град Чачак.

Први човек града који је званично Еврпска престоница културе за 2022., Милош Вучевић, рекао је да ћемо током ове године показати целој Европи какво благо имамо, и да ће ова година дефинитивно променити све наредне године у Новом Саду.

- Показаћемо богатство и испреплетаност различитих култура које су снажна веза међу људима и народима који овде живе. Исти тај Нови Сад који је од настанка био вишенационалан град, који су наши преци заједно градили бојама своје духовности, традиције и идентитета. Исти тај Нови Сад који је назван Српском Атином, јер је у 19. веку био културни, политички и друштвени центар српског народа, "највеће српско опшчество на свијету", како је говорио Вук Караџић, а Јован Скерлић бележио да се у Новом Саду тада писало и мислило за цео српски народ – казао је Вучевић. - Исти тај Нови Сад који данас заблиста када углас зазвоне звона са шест разних цркава. Град у којем се разлике признају, уважавају и поштују, сада нас представља на највећој европској културној сцени. Хвала мојим Новосађанима! Због њих је све ово. Хвала председнику Александру Вучићу и Влади Србије зато што нас нису оставили саме, већ су нам се придружили у борби до победе. Јер ово није само прича једног града. Ово је прича свих нас.

 

Потпредседница Владе и министарка културе, Маја Гојковић, истакла је да ово изузетан дан за Нови Сад и Србију и многобројне људе који раде у култури.Према њеним речима, нема ничег природнијег од тога да Нови Сад буде ЕПК.

- Поред престижа који са собом носи, ово је и признање које надахњује и вишеструка прилика за сваки град који је понее – казала је Гојковићева. – Нема ничег природнијег од тога да Нови Сад буде Европска престоница културе. Ово је место где мултикултуралност станује вековима и различитост није била разлог за подељеност, већ мостови који спајају и уједињују.

 

Она је подсетила да, када је 2008. као градоначелница Новог Сада упутила писмо Европској комисији да ли би један град ван Европске уније могао да се кандидује за ЕПК, овај дан је истовремено деловао и близу и далеко.Близу зато што смо знали да Нови Сад и текако има шта да понуди Европској културној сцени, а далеко због зебње да ли ће бити испуњени сви неопхдони услови. Испоставило се да је свака зебња била сувишна.

Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, поздрављајући присутне, истакао је да је титула ЕПК Новом Саду донела нову снагу, али пре свега одговорност.

- Као први град који је понео титулу ЕПК испред земље кандидата зе Европску унију, наш град је пожелео да изнова гради и да здаје за нове мостове, како и гласи крилатица нашег пројекта – казао је Миленковић. - Захваљујући њој и стратешким пројектима градили смо читаву 2022. годину. И само када је баштинио културу овај град је био и Српска Атина и Европска престоница културе. И само кад је неговао културу и улагао у њу, он се развијао и социјално, и економски и политички. И само кад Европа баштини културу, она је добро место за све. Утопија је идеал могућег, а не немогућег. Зато гађамо месец, па и ако промашимо, погодићемо звезду.

Зато је Нови Сад, како је додао, град којем је титула ЕПК донела нову снагу и мотив да исправља своје многобројне мане, али и цени и подстиче своје вишеструке врлине.


 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУСРЕТ КРАЈ ПАТРИЈАРХОВЕ БОЛНИЧКЕ ПОСТЕЉЕ: Павле је у једном трену отворио очи и дигао руку - прекретница у Новаковој каријери