У ПЛАНУ КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Буџет Општине Ћуприја предвиђен за функционално и естетско уређење града

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

27. 12. 2021. у 18:16

ЦЕНТРАЛНО место у буџету Општине Ћуприја за наредну годину имаће инвестиције на функционалном и естетском уређењу града.

У ПЛАНУ КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Буџет Општине Ћуприја предвиђен за функционално и естетско уређење града

Фото:СО Ћуприја

- Извршење буџета Општине Ћуприја у овој години премашило је милијарду и 180 милиона динара, па је реализација три пута повећана у односу на 2013. годину – оценио је Нинослав Ерић, председник Скупштине општине Ћуприја, приликом дискусије о буџету на данашњој седници СО Ћуприја.

Он је додао да ће буџет за наредну годину, као и овогодишњи, бити развојни, а да ће централно место имати инвестиције на функционалном и естетском уређењу града.

- Простор код некадашњег „Меркатора“ биће реконструисан као један од централних градских тргова и део велике пешачке зоне, док ће Карађорђева улица добити пешачка острва. Наредне године ће на месту некадашње “Касине”, пошто су коначно решени имовинско-правни односи, бити изграђен нови трг са декоративном фонтаном који ће носити и адекватно име -„Сећање на Нато агресију“. Како је Улица Цара Лазара, једна од најпрометнијих гтрадских саобраћајница, наредне године почеће реконструкција тротоара, што ће бити прва фаза претварања ове улице у централни градски булевар – рекао је још Ерић.

Говорећи о магистралним саобраћајницама и важним улицама изван самог града, председник Скупштине је апострофирао две. За комплетну реконструкцију регионалног пута Ћуприја – Деспотовац, држава је издвојила 980 милиона динара, а радови ће почети већ наредне године. Овај пут ће бити веза и са фабриком “СМП аутомотив”, али и новом саобраћајницом у индустријској зони која ће такође бити изграђена догодине.

- Капиталне инвестиције не могу да буду финансиране без помоћи државе, па Ћуприја и наредних година може да очекује велике трансфере, јер има припремљене пројекте за готово пет милијарди динара. Наравно, најзначајнија је реконструкција Опште болнице, која би, према најавама Министарства финансија, могла да почне половином идуће године. Капитална инвестиција, „тешка“ 300 милиона динара, биће и реконструкција ОШ „13 октобар“ – навео је Ерић.

Фото:СО Ћуприја

НАГРАДЕ ЗА УЧЕНИКЕ И СТУДЕНТЕ

На седници је речено да ће новина у буџету за наредну годину бити средства за награђивање најбољих ученика и студената, јер је императив локалне самоуправе да се помогне најбољим ученицима да заврше школовање и да се врате у свој град.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!