НОВИ МОСТОВИ И ВИШЕ ЗЕЛЕНИЛА: Представљен нацрт Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године

З. ГРУМИЋ

27. 12. 2021. у 18:22

У НАЦРТУ Генералног урбанистичког плана (ГУП) Новог Сада до 2030. године, који је новинарима данас представљен у Јавном предузећу „Урбанизам“, предвиђено је повећање јавних зелених површина на подручју града за више од 160 хектара у односу на актуелни плански документ као и низ других битних новина које ће значајно побољшати квалитет живота грађана.

НОВИ МОСТОВИ И ВИШЕ ЗЕЛЕНИЛА: Представљен нацрт Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године

Н. Карлић

Овим ГУП-ом обухваћене су практично све кључне области функционисања града па је тако планирано да, уз изградњу нових паркова на неколико локација буду проширене и квалитетно унапређене постојеће шумске површине, попут оне на Каменичкој ади.

На тој локацији на Дунаву, на којој се тренутно налази скоро 200 нелегално изграђених објеката, биће задржани и обновљени веслачка стаза и марина али нема говора о изградњи комплекса зграда, како је то неодговорно изношено у јавности минулих месеци, рекао је директор „Урбанизма“ Душан Миладиновић.

- Нема никакве приче о градњи стамбено-пословног комплекса на подручју Каменичке аде. Тамо ће бити очуван шумски део уз планирану „обалоутврду“ – навео је Миладиновић и додао да је на оближњем делу, где је сад бивше бродоградилиште, предвиђена изградња комплекса зграда који ће, како је додао, значајно унапредити области пословања и туризма и оживети тај део који је сад обична бара.

План предвиђа унапређења у саобраћају како би пешаци и бицикли убудуће имали знатно више простора. Такође је, осим изградње да велика дунавска друмска моста планирана и изградња укупно пет пешачко-бициклистичких, од којих ће један бити изграђен на стубовима некадашњег моста цара Франца Јозефа преко Дунава а остала четири на околним каналима и или дунавским рукавцима.

ГУП, Тај за развој града изузетно важан плански документ биће на јавној расправи у наредних 40 дана. Заинтересовани ће моћи да га погледају у Заводу за урбанизам, у Галерији „Мацут“ на Спенсу, у просторијама свих месних заједница као и на сајту „Урбанизма“.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама