НАПЛАТА УЧВРШЋУЈЕ ПРЕЧИСТАЧ: Пословање постројења за прераду отпадних вода у Врбасу биће стабилније у 2022.

З. РАЈИЋ

22. 12. 2021. у 07:26

ОД првог дана наредне године почеће постављање чвршћих темеља за функционисање Централног постројења за прераду отпадних вода (ЦППОВ) у Врбасу, направљеног са циљем да у овој и суседној општини Кула заштити од даљег загађења Велики бачки канал.

НАПЛАТА УЧВРШЋУЈЕ ПРЕЧИСТАЧ: Пословање постројења за прераду отпадних вода у Врбасу биће стабилније у 2022.

Фото М. Ђаконов

После скоро три године од пуштања постројења у рад, ЈП "Пречистач Врбас - Кула" ће 1. јануара 2022. увести наплату накнаде за пречишћавање вода, што би требало да допринесе одрживом пословању овог објекта, у чију је изградњу ЕУ уложила 23 милиона евра. У плану је да се ЦППОВ оснажи и кадровски, како би се обезбедио његов рад у три смене и спречио застој у третману вода, које на филтере ЦППОВ стижу из канализационих мрежа у Врбасу, Кули и Црвенки.

- Пречишћавање воде коштаће 20 динара по кубном метру, односно 22 динара, рачунајући ПДВ. То је промотивна цена, осигурана субвенцијама општина Врбас и Кула и подршком њихових јавних комуналних предузећа, која ће за нас услужно обављати наплату, кроз повећање цене за одвођење отпадних вода - предочио је директор ЈП "Пречистач Врбас - Кула" Миљко Миљанић.

У индивидуалним домаћинствима је просечан утрошак воде пет, а у стамбеним зградама четири кубна метра по члану, па ће тако четворочлна породица за пречишћавање отпадних вода у кућама плаћати месечно 440 динара, а у колективном становању 354 динара.

Предузеће "Пречистач Врбас - Кула" је исказивало потребу за 25 радника, али је тек ове године одобрено да прими два оператера и хемијског аналитичара.

- То је омогућило да постројење ради 12 сати седам дана у недељи и буде ефикасније и чистије него досад - истакао је Миљанић.

Запошљавање нових радника стабилизовало би и производњу биогаса и електричне струје из муља који се издваја из отпадних вода, а то би уштедело фиксне трошкове ЦППОВ и тиме снизило цену пречишћавања. Њен варијабилни део био би умањан повећањем броја корисника. На ЦППОВ сада дневно долази од 7.500 до 9.000 кубних метара отпадних вода, што је мање од трећине капацитета.

ПОДСТИЦАЈ ЗА ИНДУСТРИЈУ

ПРЕДСЕДНИК Еколошког поктрета Врбаса Ратко Ђурђевац упозорио је да трошкови рада ЦППОВ не би смели да се свале на леђа грађана. У ЈП "Пречистач Врбас - Кула" наглашавају да је цена таква да би требало да стимулише и индустрију у Врбасу, Кули и Црвенки и мештане у врбаским селима, где још није завршена канализација, да усмере своје отпадне воде на ЦППОВ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз