РУМЉАНИ РАЗГАЛИЛИ НОВОСАЂАНЕ: Румски градски тамбурашки оркестар "Бранко Радичевић" одржао концерт у синагоги

С. Б.

06. 12. 2021. у 17:54

СПЕКТАКУЛАРНИМ целовечерњим концертом великог градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић“ из Руме, у недељу увече у новосадској синагоги, стављена је тачка на овогодишње, богате активности Светске тамбурашке асоцијације и „Тамбурица феста“.

РУМЉАНИ РАЗГАЛИЛИ НОВОСАЂАНЕ: Румски градски тамбурашки оркестар Бранко Радичевић одржао концерт у синагоги

Н.Стојановић

Мајстори пера и жице из града подно Фрушке горе, предвођени диригентом, професорком Смиљаном Јанчић, сјајним музицирањем и разноврсним репретоаром, разгалили су љубитеље тамбурашког звука и били принуђени да у два наврата изађу „на бис“.

У увертири су се уметници из Срема представили извођењем класичних композиција, затим и делима наших композитора и народних, изворних песама старих готово читав век а имали су подршку гајдаша, фрулаша и хармоникаша, као и сјајан вокал, солисткиње Данице Крстић. Ређали су се етно сплет са фрулом, затим „Хајдучка песма“ па „Марш на Дрини“, „Играле се делије“… за одушевљење и овацију публике која је длановима у такту подржавала уметнике.

- Спуштамо завесу на наше садржајне програме које смо реализовали уз подршку градских институција културе, као што су Музеј Војводине, Галерија матице српске, Академија уметности...- обратио се др Јован Пејчић, председник Светске тамбурашке асоцијације.- На овогодишњем „Тамбурица фесту“, којем је земља пријатељ била Турска, представили смо оркестре из земље и иностранства као и велики број вокалних солиста, чувара традиције, а целовечерњи концерт на светском фестивалу, приредио нам је уметник светског гласа, Влатко Стефановски. Одржане су и међународне школе тамбуре намењене најмлађима, тамбурашке радионице уз учешће наших истакнутих зналаца, као и традиционална, 14. ликовна колонија у селекцији Данила Вуксановића, програмског директора Галерије матице срепске. Организовали смо шести Конгрес Светске тамбурашке асоцијације на којем су тамбурици придружени мандолина, гитара, балалајка, бузуки... а представљено је и 12 нових, стручних, научних радова и припремили терен за догодине, када Нови Сад носи титулу Европске престонице културе.

Пејчић је најавио да ће идуће године, крајем августа месеца, светски „Тамбурица фест“ обележити јубилеј у свом 15. издању и да ће трајати четири дана.

- Могу да кажем да ћемо у част нашег града, поред неизоставног наступа и такмичења тамбураша, уприличити и јединствену „Тамбурашку евровизију“, на којој ће наступити вокални солисти из више земаља Старог континента. Свакако, наступиће и Међународна филхармоија, саткана од тамбураша из целог света, а посебно изненађење нам припремају из Аустрије, која је догодине „земља пријатељ“ „Тамбурица феста" - закључио је Пејчић.

Александар Антуновић, кустос Музеја Војводине, у улози модератора концерта, потврдио је да велики градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ из Руме, већ пола века негује и пропагира тамбурашку музику, као и музичку уметност уопште и песме и игре из Србије, на свим меридијанима. Оркестар, који броји 30 чланова, је добитник низа домаћих и међународних признања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)