ПАРК ЗАПРЕТИО ШЕТАЧИМА: У Темерину се обнавља споменик природе, у којем је око 300 стабала угрожавало безбедност

З. РАЈИЋ

06. 12. 2021. у 07:26

КРАЈЊЕ време за обнову Старог парка у Темерину било је - јуче! Тим речима је на критично стање "градских плућа", чија је санација почела прошлог месеца, указала Мајда Адлешић, стручни координатор уређења темеринског парка, који се простире на 3,7 хектара и заштићен је као споменик природе.

ПАРК ЗАПРЕТИО ШЕТАЧИМА: У Темерину се обнавља споменик природе, у којем је око 300 стабала угрожавало безбедност

Уклања се труло и суво дрвеће / Фото З. В.

- Од укупно 1.078 стабала заступљених у Старом парку, чак 291 примерак је најлошије оцењен и по виталности и по декоративности. То дрвеће је безбедносно опасно, јер је накривљено над стазама, клупама и расветом, а ризично је и за остала стабла, која угрожава близином или као извор болести - предочила је Адлешићева.

Према њеним речима, та стабла неће бити одмах уклоњена, него постепено, да не би узроковала додатна оштећења постојећег дрвећа и да нагло рашчишћавање парка не би отворило простор за извалине изазване ветром и снегом.

- Вади се осушено, труло и дотрајало дрвеће, које представља највећу опасност за пролазнике, а на испражњена места ће одмах бити посађено 76 нових стабала. Реч је о првој фази уређења парка, у којој ће бити обновљен његов фронтални део, замишљен као француски формални врт у модернијем облику - навела је координаторка.

Почетак реконструкције парка у Темерину одобрен је на конкурсу који је Министарство заштите животне средине расписало за суфинансирање пошумљавања у циљу очувања предеоног биодиверзитета у 2021. години.

- Темерин је прва локална самоуправа која ће обновити парк уз подршку министарства, које је за тај подухват обезбедило 2,2 милиона динара, а још толико ће бити издвојено из локалног буџета. Прва фаза радова, које изводи ЈКП "Темерин" као старалац парка, требало би да буде готова до краја године - рекао је председник општине Младен Зец.

Адлешићева је казала да ће потпуна обнова парка бити спроведена највероватније у пет етапа, јер ова зелена оаза има и толико зона, а очекивање је да цео посао буде завршен за три године.

НОВИХ 56 ВРСТА

СТАРИ парк у Темерину садржи 34 врсте дрвећа, међу којима су најзаступљенији копривић, јасен и брест.

- Задржаћемо постојеће врсте у обиму који допусти њихов квалитет, а унећемо 56 нових - истакла је Адлешићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)