ОД РУИНА ПРАВЕ СВЕТСКИ КАМПУС: Шанса за нова радна места у Вршцу

Ј. Ј. БАЉАК

02. 12. 2021. у 17:36

НАЈАВЉЕНА обнова свих објеката унутар комплекса Пилотске академије у Вршцу, која се од ове године, откако ју је преузела држава, званично зове Тренинг-центар Ваздухопловне академије (са седиштем у Београду), обрадовала је многе Вршчане.

ОД РУИНА ПРАВЕ СВЕТСКИ КАМПУС: Шанса за нова радна места у Вршцу

Хотел "Јат" биће потпуно обновљен, Фото Ј. Ј. Баљак

Осим што ће та инвестиција од чак 40 милиона евра уздићи тај јужнобанатски град на европској и светској мапи, када је реч о обуци пилота, поновно отварање хотела, ресторана и спортске сале отвориће и нова радна места за локално становништво и увећати прилив новца у градски буџет.

Капитални објекти, саграђени шездесетих година прошлог века, за које су старији Вршчани сентиментално везани, читаву деценију су препуштени зубу времена. Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА, која је управљала вршачком академијом од 2010. до летос, није користила нити улагала у некада репрезентативни ресторан "Икар" и хотел "Јат" са 105 лежајева, већ само у авионе и другу наставну опрему. Нови власник (држава) има нове амбиције, па ће, тако, овај комплекс, који је од центра града удаљен око два километра, добити светски изглед.

- Најпре ће се радити реконструкција девастираног хотела. Број лежајева ће бити увећан, а собе ће бити само једнокреветне, намењене студентима. У поткровљу ће бити апартмани за издавање клијентима који у Вршац довозе своје авионе на сервисирање - објашњава архитекта Ђорђе Бајило.

Будући изглед хотела и трга, Фото Ваздухопловна академија

Фото Ваздухопловна академија

Ресторан, у ком су се некада славиле Нове године, свадбе и испраћаји у војску, у најгорем је стању. И та руина ће постати савремени објекат, док ће највећу ренесансу доживети запуштена спортска сала, коју су раније користили бројни спортски клубови и рекреативци.

- Уз салу ће бити дограђене нове учионице, спа-центар и затворени базен, који ће имати посебан тобоган за едукацију кабинског особља. Таквих базена нема много у Европи, што ће бити још један разлог да странци за обуку изаберу баш Србију и Вршац - додаје Бајило.

Биће обновљени и терени на отвореном, као и два смештајна павиљона близу сале. У том делу будућег кампуса биће формиран и мали трг. Све би требало да буде готово до краја 2023.

ЕЛЕКТРОБУСЕВИ

ЦЕО комплекс ће бити "еколошки чист", јер је предвиђено да се енергијом снабдева из соларних панела, а да се унутрашњи саобраћај (од кампуса до аеродрома) одвија искључиво електробусевима.

НОВИ ХЕЛИКОПТЕР И ДВА АВИОНА

ИНВЕСТИЦИЈА од 40 милиона евра подразумева и куповину хеликоптера и два нова авиона, изградњу хелиодрома, проширење писте, реконструкцију контролног торња и доградњу хангара за обуку кабинског особља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)