УСПОМЕНА НА БИВШЕ, ЗАЛОГ БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: У Сремским Карловцима представљена књига о 230 година најстарије српске гимназије

Ј.С.

30. 11. 2021. у 23:27

ПОВОДОМ 230 година трајања гимназије у Сремским Карловцима, која је уједно и најстарије гимназијска установа у Срба, вечерас је у овом граду у велелепном гимназијском здању представљена књига др Жарка Димића „Карловачка гимназија", у издању ИК „Дата статус".

УСПОМЕНА НА БИВШЕ, ЗАЛОГ БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА:  У Сремским Карловцима представљена књига о 230 година најстарије српске гимназије

Фото: Град Нови Сад

На промоцији су, поред аутора, о књизи говорили уредник Срђан Ерцеган и издавачи Бранко Стојков и Предраг Ђурковић. Истакнуто је да је разлог за објављивањем репрезентативне монографије то што историја те важне школе није била ни позната, нити прослављена у довољној мери.

По речима издавача, књига је уређена у складу са највишим технолошким стандардима, илустрована са више од 300 квалитетних фотографија, а аутор текста историчар и управник Архива САНУ у Сремским Kарловцима др Жарко Димић свеобухватно је изнео значајне догађаје и потрудио се да кроз документарну историографску грађу упозна читаоца са свим релевантним детаљима који су пратили настанак и развој карловачког училишта.

Промоцији су присуствовали чланица новосадског Градског већа за образовање Дина Вучинић и начелник Градске управе за образовање Радован Ковачевић.

- У месецу када Карловачка гимназија обележава важан јубилеј – 230 година свог постојања, са великом радошћу присуствујемо промоцији монографије те значајне установе која је била и остала светионик српске просвете и духовности – казала је Вучинићева. Додала је да од оснивања до данас Карловачка гимназија представља значајан део наше историје, образовања и кулуре, те да су многи знаменити људи били карловачки професори и ђаци, а захваљујући овој књизи њихова имена, као и најважнији догађаји из прошлости школе, оставиће свој траг у вечности.

Књига је, закључила је Дина Вучинић, објављена у спомен свим гимназијским директорима, професорима, приложницима, а понајвише њеним ученицима, бившим и будућим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)