"АРХАНГЕЛОВ ВОЈНИК" ПОБЕДИО И У МОСКВИ: Представа "Изакулиса" из Ваљева заблистала на фестивалу "Златни витез"

Б. ПУЗОВИЋ

01. 12. 2021. у 07:26

ПОЗОРИШНА представа "Архангелов војник", књижевника Момчила Трифуновића из Ваљева - у продукцији овдашњег позоришта "Изакулис" - освојио је прву награду у конкуренцији дуодраме на међународном фестивалу "Златни витез" у Москви, а на сцени су били Предраг Васић и Александар Лазић, који је и редитељ.

АРХАНГЕЛОВ ВОЈНИК ПОБЕДИО И У МОСКВИ: Представа Изакулиса из Ваљева заблистала на фестивалу Златни витез

Сусрет Архангела Михаила и ратника, Фото Д. Трифуновић

Комад је одигран на сцени Руског института позоришне уметности (ГИТИС), изазвао је снажне емоције публике која је клицала: "Живела Србија", а посвећен је Михаилу Маџаревићу, српском војнику са највише одликовања у Великом рату, који је на Солунском фронту, са неколико сабораца, успео да освоји Кајмакчалан и отвори пролаз за повратак у Србију. Тада су регент Александар и француски генерал Сарај са својих шињела скинули Карађорђеву звезду и Орден Легије части, па их окачили на Маџаревићеве груди...

Фото Википедија

- Представа "Архангелов војник" је пре две године премијерно одиграна у Ваљеву и у Београду, потом и више пута по Србији и Републици Српској, али је пандемија одложила њен сценски живот. Надамо се да ће прва награда у Москви означити нови почетак. Иначе, овај фестивал традиционално окупља најбоље представе из Русије и словенских земаља, под слоганом "За високе моралне идеале, за узвишење људске душе"  - закључује Трифуновић.

Момчило Трифуновић, Фото Приватна архива

Биографија

МАЏАРЕВИЋ (на слици) је рођен у Мургашу код Уба, а одрастао у Ваљеву и са само 27 година је постао мајор Војске Краљевине Југославије. Демобилисан 1920, по избијању Другог светског рата одбија позив Милана Недића, па је депортован у Немачку. После није хтео да се врати у комунистичку Југославију, живео је у Висконсину (САД), а сахрањен на српском гробљу у Либертвилу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)