БАГЕР НИЈЕ СТАО НИ ПРЕД АРСЕНОМ: Заврнуте славине шесточланој породици у Равном Селу код Врбаса

З. Рајић

30. 11. 2021. у 08:25

СУПРУЖНИЦИМА Светозару Станаћеву и Наташи Гајић из Равног Села код Врбаса, са четворо деце од 4, 10, 12 и 14 година, ове седмице је искључена вода, јер су одбили да је плаћају због осам пута већег садржаја арсена од дозвољеног, због чега је још 2006. забрањена за пиће и кување.

БАГЕР НИЈЕ СТАО НИ ПРЕД АРСЕНОМ: Заврнуте славине шесточланој породици у Равном Селу код Врбаса

ЗАМЕНА Еко чесма недовољна за потребе, Фото М.З.

Станаћеви више неће чекати да ЈКП "Комуналац" доведе обећану питку воду у Равно, као и остала четири села у општини, него ће се водом снабдевати из бунара у дворишту, који су им са хидропак-системом обезбедили мајстори и хумани људи из Темерина.

- Ископчани смо због дуга од 160.000 динара, у који је урачуната и казна за незаконито укључење у водоводну мрежу у време кад у овој кући нисмо становали, нити знамо како је то могло да се деси, јер је кућа тада била празна. Мајка, брат и ја смо оболели од штитне жлезде, једно дете ми је инсулински зависник, а друго има проблема са надбубрежном жлездом. Све су то обољења која наука повезује с повећаним дозама арсена, и зато нисмо плаћали воду - каже Наташа.

"Комуналац" је против ње пре непуне две године поднео пријаву тужилаштву због "ширења панике", јер је на "Фејсбуку" прозвала Савет МЗ Равно Село "да се изјасни да ли је на страни мештана или тровача". Тај поступак је још у току, као и против Божидара Царичића из овог села, који је пријављен јер је спречио комуналце да му "исеку" воду. Њега је Општински суд ослободио дуга за воду за 2016. зато што је неисправна, а за 2017. је досуђено да плати половину потраживања, као надокнаду за трошак њене производње и дистрибуције. Виши суд у Сомбору је то исправио одлуком да Царичић плати само десетину дуга!

- Требало је и нас да туже и да платимо толико, а не да нам на кућу долазе багером - рекла је Наташа.

"Комуналац": Мора да се плаћа

У ЈКП "Комуналац" напомињу да вода, без обзира на то што има вишак арсена, мора да се плаћа, јер може да се користи за све друге потребе осим за пиће. Истичу да је вода због арсена у селима јефтинија него у Врбасу, а на еко-чесмама је бесплатна. Равноселци наглашавају да су ове чесме од привременог претворене у трајно решење, а да, с обзиром на потребе за водом, не могу да замени кућно снабдевање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)