УМЕТНИЧКО БЛАГО УЗ ГРАДСКИ ХОТЕЛ: Пирот купио преосталу имовину бившег "Првог маја" за 25,1 милион динара

В. ЋИРИЋ

27. 11. 2021. у 06:21

ТОКОМ лицитације у Агенцији за лиценцирање стечајних управника, пиротска локална смоуправа је купила преосталу имовину некадашњег "Првог маја", за коју је издвојила 25,1 милион динара.

УМЕТНИЧКО БЛАГО УЗ ГРАДСКИ ХОТЕЛ: Пирот купио преосталу имовину бившег Првог маја за 25,1 милион динара

Туризам испод трибина, Фото В. Ћирић

Реч је о градском хотелу "Стадион", ресторану и још две просторије у спортском центру "Сењак", као и о великом броју уметничких дела која је бивши текстилни гигант - док је био на врхунцу економске моћи - наручивао и куповао од најпознатијих стваралаца са простора тадашње Југославије.

Конкретно, просторије поменутог хотела се налазе испод западне трибине Градског стадиона, који је већ градско власништво, па је локална самоуправа новом куповином, практично, само заокружила посед у овом спортском комплексу.

- Осим соба, на укупној површини од 1.175 квадрата се налазе анекс, ресторан, летња башта и два помоћна објекта. Комплетан простор већ подуже пропада, а ми смо сада створили услове да реконструишемо и читаву западну трибину, испод које се налазе хотелски садржаји - каже заменик градоначелника Милош Цолић.

СТАДИОН Део западне трибине, Фото В. Ћирић

Куповином уметничких дела из круга и некадашњих просторија фирме у стечају, Пироћанци су, између осталог, сачували и огромно културно благо, а треба подсетити и на то да је "Први мај" својевремено - управо због оваквог односа према уметности и култури рада - добио и Авнојеву награду...

Фото В. Ћирић

По последњем попису, који је урадила историчарка уметности Радмила Влатковић, фонд чини чак 170 остварења, међу којима су - осим седамдесетак слика и графика - и 32 скулптуре, те бројни витражи и фонтане. Известан број дела је, подсетимо, страдао у пожару средином деведесетих година прошлог века, или је "нестао" са зидова канцеларија и пословних просторија. Ипак, окосница огромне збирке уметнина је сачувана и, од пре неколико година, известан број скулптура је постављен и у центру града.

Фото В. Ћирић

На крају, током исте лицитације, парцелу у излетишту Врело је купио један приватник из Ниша, а касније ће бити заказано и надметање за некадашњи мотел на истој локацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)