ГРАДСКЕ СЛУЖБЕ НА МАЊЕ АДРЕСА: Градске службе на мање адреса

Д. НОВКОВИЋ

26. 10. 2021. у 07:26

ПОЖАРЕВАЧКА локална самоуправа је започела процедуру за куповину две спратне зграде у централној зони - Дома Војске и објекта Комерцијалне банке - укупне површине 3.800 квадрата.

ГРАДСКЕ СЛУЖБЕ НА МАЊЕ АДРЕСА: Градске службе на мање адреса

Седиште Градске управе, Фото Д. Новковић

Разлог за овакав пословни потез је намера Града да своје службе смести на што мањем броју локација, како би биле лако доступне грађанима. Прва започета купопродајна процедура се односи на Дом Војске, површине 2.500 квадрата, који Пожаревац покушава да пазари већ деценију и по, али је цена увек била превисока - последњи пут око милион евра.

- Понуду смо доставили Министарству одбране, па је прослеђена Министарству финансија које је наложило да се обави нова процена вредности зграде, јер је претходна рађена још пре две године. Када и то буде окончано, почиње процес прибављања објекта који ће, због компликоване процедуре, моћи да се реализује тек током наредне године - истакао је, током седнице Скупштине града, већник Дејан Крстић.

Дом Војске, Фото Д. Новковић

Објекат "Комерцијалне банке" на укупној површини од 1.300 квадрата има подрум, приземље и четири спрата, а све се продаје као целина, по почетној цени од 477.000 евра. Поменута банка овај простор не користи јер има друге просторије, у оближњој згради. Како је наведено у скупштинској Одлуци, износ који ће локална самоуправа понудити биће одређен на тајној седници Градског већа и тај податак његови чланови морају да чувају као пословну тајну. Грађанима ће коначна цена бити саопштена тек по окончању ове купопродаје...

Бивша банкарска зграда , Фото Д. Новковић

Ово, подсетимо, није први пут да Пожаревац купује некретнине. Најпре је, 2015, пазарио део Фабрике шећера" у стечају, који се састојао од земљишта и неколико објеката. Недуго потом, власништво локалне самоуправе је постала и "Путоградња", такође у стечају, а овог пролећа и још један део "Фабрике шећера" - како би парцеле и објекте изнајмљивала или продавала инвеститорима. У плану је била и куповина некада чувене месне индустрије "Пожаревац" (МИП), још једне фирме у стечају, али је њен нови власник, 2018, ипак постала једна овдашња приватна фирма.

Проверена "стратегија"

ГРАД је од Војске 2011. купио парцелу "Барутана" и за та три хектара је платио три милиона динара - ради проширења Новог гробља. Од војних некретнина које се не користе, у Пожаревцу се још налазе касарна на Сопоту, зграда Војне команде и земљиште "Гем".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)