МОМЧИЛО ДОКТОР ЗА ГИТАРУ: Велики успех тридесетогодишњег Лајковчанина на универзитету у Минесоти

Бранко Пузовић

24. 10. 2021. у 07:13

ЛАЈКОВЧАНИН Момчило Александрић (30), који живи и музичком уметношћу се бави у САД, управо је докторирао класичну гитару на тамошњем Универзитету у Минесоти, научним радом о композитору Фернанду Сору. То је први пут у свету да се неко озбиљно бавио делима овог шпанског композитора и виртуоза на класичној гитари, кога су савременици сматрали најбољим на планети.

МОМЧИЛО ДОКТОР ЗА ГИТАРУ: Велики успех тридесетогодишњег Лајковчанина на универзитету у Минесоти

Момчило Александрић / Фото Т. Лонг

Александрић истиче да је докторска теза о Фернанду Сору, који је живео од 1778. до 1839. године и најпознатији је по стварању соло композиција за класичну гитару, резултат вишегодишњег теоријског занимања за музику коју свира одмалена. Ускоро ће, најављује, своје истраживање да представи на музичким академијама у Србији, јер жели да младе гитаристе подстакне на сличне подухвате.

- Одбраном доктората завршава се поглавље мог живота, у ком сам се класичном гитаром бавио тако да сам широм света изводио дела других композитора и држао предавања о њима - каж

- Тренутно сам се потпуно посветио компоновању и извођењу моје музике за класичну гитару и камерне саставе, тако да у том смислу моја музичка каријера тек треба да почне. У ближој будућности, планирам да изведем своје свита за класичну гитару које су инспирисане мелодијама српског православног Осмогласника.

Завршио је Музичку школу у Ваљеву, у класи професора Драгана Николића. Средњу школу завршио је у Београду, у класи професора Александра Хаџи-Ђорђевића, а основне и мастер студије код професора Срђана Тошића на Факултету музичке уметности у главном граду Србије. Класичну гитару докторирао је на Универзитету у Минесоти, у САД, у класи професорке Маје Радованлије. Одржао је концерте и предавања на пет континената, а као солиста победио је на "Алтомира" интернационалном такмичењу гитаре у Хонгконгу, те као члан гитарског дуа тријумфовао на међународном такмичењу у Јужној Каролини у САД Southern.

- У својој докторској тези озбиљно сам се бавио Соровим делима у Ф, где се шеста жица прештимава на тон Ф, која су значајна, а о њима многи професионални класични гитаристи веома мало знају - објашњава Александрић. - Бавио сам се, уз то, музиколошким и теоретским истраживањима. Мој научни рад о композитору класичне гитаре Мигелу објавио је Saundboard, магазин Гитарске фондације Америке. У току паралелних мастер студија из гитаре и камерне музике, на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Тее Димитријевић, осмислио сам Београдско гитарско друштво, те учествовао у његовом оснивању, које је од 2015. у Београду организовало пет концертних сезона.

ПОСВЕТА ПРЕМИНУЛОМ ОЦУ

- ДОКТОРАТ посвећујем свом недавно преминулом оцу Мирољубу Тирку, који, нажалост, није дочекао да заједно прославимо моје научно постигнуће и он је, као и Лајковац у ком сам провео детињство, у мом срцу - каже Момчило, који живи у Минеаполису у Минесоти.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)