УМЕСТО СМЕЋА ЗЕЛЕНА ОАЗА У ОСАОНИЦИ: Трстеничани, после три деценије, на еколошки начин решавају проблем одлагања отпада

С. БАБОВИЋ

21. 10. 2021. у 07:10

ДВЕ трећине несанитарне депоније, која се на седам хектара простире у Осаоници код Трстеника, биће потпуно рекултивисано, санирано и претворено у залену површину, док ће се на остатку простора поставити најсавременија санитарна касета за третман отпада.

УМЕСТО СМЕЋА ЗЕЛЕНА ОАЗА У ОСАОНИЦИ: Трстеничани, после три деценије, на еколошки начин решавају проблем одлагања отпада

Фото ОУ у Трстенику

Радови су увелико у току, а посао би требало да буде завршен до краја марта наредне године.

- До сада су рекултивација и санација коштале 11 милиона динара, а саграђено је и истресалиште, урађени су биотрнови, те инсталације и постоље за ново постројење намењено процедним водама - каже председница Општине у Трстенику Милена Турк.

- У другој фази, за чију реализацију је већ потписан уговор и извођача уводимо у посао, Министарство заштите животне средине је определило 66 милиона динара.

У остатку депоније, како је планирано - изградњом санитарне касете - отпад ће се одлагати по свим еколошким стандардима. У плану је и да локална самоуправа потпуно пређе на Регионалну депонију у Краљеву, а да садашње сметлиште буде претворено у зелену површину.

- У међувремену ћемо припремити пројектну документацију,стварати услове за примарну селекцију и за изградњу трансфер станице - најављује Милена Турк.

- Тренутно организујемо одвожење смећа са читаве територије Трстеника и трудимо се да будемо еколошки одговорни, јер паралелно санирамо и друге нелегалне депоније.

Постројење вредно 150.000 евра, Фото ОУ у Трстенику

Иначе, трстенички отпад је чак четири деценије одлаган у Осаоници.

- Посебна је предност што ће се овде, уз помоћ депонијског гаса, производити електрична енергија - каже Владан Алексић, шеф механизације у ЈКП "Комстан".

Прикључењем на систем у Краљеву, осим Трстеника, и Врњачка Бања ће решити велики проблем, а министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је током недавне посете овом делу Србије јасно ставила до знања да је несанитарна депонија у Осаоници, одмах после "Стањевина" на територији Пријепоља - била један од приоритета за затварање.

- Када се ове две трећине депоније санирају и затворе,почеће да ради постројење за процедне воде, добијено из швајцарске донације вредне 150.000 евра, које ће користити депонијски гас - најавила је министарка.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)