ДА СТАРОСТ БУДЕ ДОСТОЈНА ЧОВЕКА: Сарадња три пограничне општине, Житишта, Сечња и Сакалажа у суседној Румунији

Б. Грујић

20. 10. 2021. у 06:21

ДЕЛИ их граница, али их је спојио план да сиромашним, старим и комшијама са инвалидитетом обезбеде живот достојан човека.

ДА СТАРОСТ БУДЕ ДОСТОЈНА ЧОВЕКА: Сарадња три пограничне општине, Житишта, Сечња и Сакалажа у суседној Румунији

Фото Новости

Српске општине Сечањ и Житиште и румунски Сакалаж започеле су прекогранични пројекат - "Заједничка подршка на животном путу у пограничном подручју".

Партнерски пројекат предвиђа опремање 22 дневна клуба за пензионере и инвалиде и ангажовање 27 незапослених грађана. План је осмишљен са циљем да се унапреди развој и повећа доступност мреже социјалне заштите у локалним заједницама три погранична подручја и спречи изолација старијих и инвалидних лица, која неће зависити искључиво од институционалне неге.

- Кроз овај пројекат покушаћемо да нађемо одговоре на питања како на топао, људски, пријатељски начин пружити помоћ најугроженијим старим и инвалидним особама, а да они немају осећај да су у старачким домовима - поручују из пројектног тима у Житишту, које је носилац пројекта. - Циљ је да се спречи социјална изолација, подигне капацитет социјалних услуга кроз оспособљавање нових кадрова и притом смањи незапосленост.

Онлајн састанак српских и румунског партнера, Фото Новости

 

У Житишту планирају да до априла наредне године, до када траје пројекат, обезбеде неопходан материјал за уређење 12 пензионерских клубова, у исто толико месних заједница, који ће бити кутак за дружење, разоноду, пријатељске сусрете са пензионерима из других средина. У пројектном тиму у Житишту кажу да је у плану набавка специјалног возила са лифтом, као и обука геронтодомаћица, које ће добити сертификат и за каснији рад, када се пројекат заврши.

Житиштанима са инвалидитетом биће уређен простор, Фото Новости

Фото Новости

- Активираћемо 10 пензионерских кутака, први ће бити адаптирани и сређени већ до краја ове календарске године, а осим специјалног возила са осам места, расписана је јавна набавка за бицикле којима ће геронтодомаћице брже у посету лицима у трећем добу, о којима воде бригу - каже Слободан Репац, члан пројектног тима из Сечња.

- У Сечњу, Јаша Томићу, Јарковцу, Крајишнику, радиће по две геронтодомаћице, које ће обуку имати у суседној Румунији.

Румунски партнери из пограничне општине Сакалаж из пројекта нису изоставили рад постојећег Дома за пензионере и стара лица, који ће бити обогаћен новим садржајима.

 

Највише из ЕУ фонда

УКУПНА вредност овог пројекта је 338.426 евра. Од од тог износа 85 одсто средстава финансира се из Европског фонда, а 15 одсто из општинских каса, учесница у пројекту.

Општина Житиште на располагању има 133.000, Сечањ 135.000, а партнер из Румуније, општина Сакалаж 70.000 евра.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)