ДРУШТВО РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА: У Културном центру у Кикинди отворен “Руски кутак”

Р. Шегрт

19. 10. 2021. у 17:49

ИЗ сарадње кикиндског огранка Друштва српско-руског пријатељства и Руског дома из Београда настао је “Руски кутак” који је у понедељак увече отворен у Културном центру у Кикинди.

ДРУШТВО РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА: У Културном центру у Кикинди отворен “Руски кутак”

Фото: Р. Шегрт

Тако се овај град придружио Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Крушевцу, Ковину, Руменки и другим, у којима такви садржаји већ постоје у школама, библиотекама или другим установама. Подршку отварању “Руског кутка” дала је локална самоуправа у Кикинди.

- Кутак је намењен љубитељима руске књижевности и културе, традиције и уметности. Овде ће моћи да се окупљају и непосредно упознају са литеретуром, уметничким делима, историјом, руским језиком. Планирамо да садржај још обогатимо ид а овде организујемо разне програме, попут пројекција руских филмова, представљање уметника из Русије, организовање трибина и изложби, а у сарадњи са Одељењем за културу Руске амбасаде и представљање уметника – навео је Остоја Војиновић, потпредседник Друштва српско-руског пријатељства у Кикинди.

Како је рекла Олеса Бабенко, представница Руског дома из Београда, доставили су стотињак методичких и наставних књига за руски језик и књижевних дела, а простор ће бити додатано обогаћен унутрашњом декорацијом.

- Надам се да овај простор може да помогне свима који уче руски језик или желе да га унапреде – рекла је Бабенко.

Исте вечери у галерији Културног центра “Кикинда” отворена је изложба "Толстој и Достојевски у српској култури", ауторке Наташе Булатовић из библиотеке Града Београда. Материјал је прикупљан годину дана у архивима, музејима, позориштима и библиотекама са старим и ретким књигама.

- Велики истраживачки рад стоји иза ове поставке којом представљам како Срби доживљавају Толстоја и Достојевског, али не на основу онога што већ знамо о њима као писцима, већ на основу културних веза које су имали са Србијом и других утисака. И један и други су подржавали руске добровољце да долазе у Србију ради ослободилачких ратова и тако давали велики подстрек Србима за ослобођење. Знамо да је у Србији погинуо гроф Рајевски, знамо за Ану Карењину, знамо за руске генерале, али нисмо знали да се у дневницима Достојевског Срби помињу као велики и храбар ратнички народ. Толстој се дописивао са девојчицом која га је позивала да реагује да се Босна и Херцеговина ослободи после анексије и да заштити Србе. Била је то Анђа Петровић, сестра Растка и Надежде Петровић – објаснила је Булатовићева.

Изложбом се скреће пажња на српски допринос у обележавању 111 година од смрти Лава Николајевича Толстоја и 200 година од рођења и 130 година од смрти Фјодора Михајловича Достојевског. Поставка је доступна јавности до 25. октобра. Отварању “Руског кутка” и изложбе присуствовали су Младен Богдан, председник Скупштине града и Милена Живков, чланица Градског већа Кикинде.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)