ЗАТВОР СЕЛЕ НА ПЕРИФЕРИЈУ: Министарство правде коначно започело процедуру за измештање из центра Крушевца

С. БАБОВИЋ

20. 10. 2021. у 07:26

ИЗМЕШТАЊЕ Окружног затвора у Крушевцу је све извесније јер је Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде расписала тендер за израду пројектно-техничке документације.

ЗАТВОР СЕЛЕ НА ПЕРИФЕРИЈУ: Министарство правде коначно започело процедуру за измештање из центра Крушевца

Фото С. Бабовић

Нови објекат би требало да се налази изван града, а решавање вишегодишњег проблема је, чини се, убрзао инцидент од 24. априла, када су два притвореника - С. С. (41) из Бруса и Крушевљанин Д. С. (37) - побегла из ове установе и за њима се још трага.

Сада је за израду пројектно-техничке документације издвојено 50 милиона динара, а тендер је расписан за затвор полуотвореног типа, у којем ће се казне издржавати за најлакша кривична дела, или ће у њему боравити особе под мерама притвора, као и санкционисани у прекршајном поступку. Планирана је изградња на више од 28 хектара, а комплекс ће чинити пет целина - четири за осуђенике и један за притворску јединицу.

Практично ће, тако, крушевачки затвор први пут имати потпуно регуларне приступне саобраћајнице. Унутрашњост ће имати и посебне зоне за возила, а међу безбедносним системима су сензорски и видео-надзор, као и одговарајућа сигнализација. Предвиђена је и изградња здравствене јединице са амбулантом, те затворске економије...

Подсетимо, седиште Окружног затвора - некадашња "апсана" - својевремено се налазило и у подруму Градске управе, иза које се данас налази скромна затворска зграда. Потом је пресељено у коњушницу, а данас је "окренуто" ка Газиместанској улици. Истина, приступ постоји из Улице Стефана Високог, док је са десне стране излаз на Немањину. Око затворске зграде су и Дом Војске, пијаца, пошта... што све отежава одржавање жељеног нивоа безбедности.

Проблеми су још и мали број места за паркинг, отежан приступ са пијачне стране и из правца некада војне зграде, а Управа постојећег затвора има само три канцелерије, трпезарију и кухињу.

Унутар казнионице полуотвореног типа, пројектоване за тек нешто више од 70 особа, норма од четири кубика по сваком човеку некада не могу да се испоштују, па се - по незваничним сазнањима - проблем пребукираности делимично решавао слањем "најлакших" осуђеника на економију у Читлуку.

Да би се то убудуће избегло, У Управи за извршење кривичних санција је планирано да се Окружни затвор измести из централног градског језгра, те да се обезбеде услови за смештај и до 500 оних који су лишени слободе.

Историја

КРУШЕВАЧКИ затвор се први пут помиње у писму начелника Округа капетана Радована Петровића упућеног Попечитељству унутарњих дела 17. марта 1844. До 1974, функционисано је при Министарству унутрашњих послова, као Општински затвор, 1985. је дефинисан као Затвор у Крушевцу. Четири година касније је постао Окружни.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)