ЗАХВАЛНОСТ И СЕЋАЊЕ НА МИРЧЕТА БЕРАРА: У вишој школи за васпитаче у Кикинди откривена биста познатом професору

Р. Шегрт

18. 10. 2021. у 15:37

У ХОЛУ Више школе струковних студија за образовање васпитача у Кикинди у понедељак је откривена биста некадашњег професора и директора, истакнутог спортског радника, др Мичурина Мирчета Берара (1942- 2013). би

ЗАХВАЛНОСТ И СЕЋАЊЕ НА МИРЧЕТА БЕРАРА: У вишој школи за васпитаче у Кикинди откривена биста познатом професору

Фото: Р. Ш.

Дан раније на Факултету за спорт и физичко васпитање у Новом Саду отворена је едукативна спомен соба у знак сећања на овог професора. 

Биста је дело вајарке Татјане Каравелић, а постављена је на иницијативу Школског спортског савеза Кикинде, подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научно истраживачку делатност и сагласност породице Берар.

- Ово је једино признање које је он добио од свог града. Има их од Покрајине и државе, добијао их је и ван граница Југославије, али никада раније ниједно од града. Можда је ово, на неки начин, исправљена неправда. Осећам се као да је сада међу нама – рекла је његова супруга Радмила Берар, својевремено успешна спортискиња.

Бисту је, заједно са супругом и сином покојног Берара и његовим дугогодишњим пријатељем, проф. др Ненадом Живановићем, открио проф.др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност.

- Ово је врло важан дан у историји Кикинде, али и Војводине и свих који баштине историју физичке културе као један од оних процеса који говори о нашем самопоштовању. Професор Берар је дао немерљив допринос култури сећања и сврстао се, раме уз раме, уз великане попут Ђорђа Натошевића, Тихомира Остојића, Павла Миљушевића, Глигорија Мирковића и Александра Деметровића. Осим културе сећања, много је важније оно што смо ми данас и што ћемо бити сутра. Инспирисани његовим делом верујем да ћемо сачувати оно што је кроз историју мукотрпно стварано, а данас је наша пракса. Професор Берар је дао немерљив дипринос у физичком васпитању, спорту и рекреацији и на томе му хвала – рекао је Милошевић.

Професор др Мирче Берар, био је професор физичког васпитања и врхунски спортиста, најпре у гимнастици, али и у атлетици, стоном тенису и рукомету. Познат је по увођењу новина у раду и истраживачкој делатности. Аутор је више књига: „Спортске монографије Кикинде до 1941“, „60 година рукомета у Кикинди“, „Физичко васпитање у војвођанским и српским средњим школама од 1853. до 1914. године“ и других. Објавио је више од 100 научних радова у часописима код нас и у иностранству. Излагао је на стручним скуповима у Ослу, Темишвару, Софији, Солуну, Кијеву и у некадашњој Југославији. Био је члан Балканског удружења за историју физичке културе и спорта и члан Матице српске. Предавао је на Вишој школи за образовање васпитача у Кикинди и био редовни професор на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду и на Педагошком факултету у Сомбору.

МЕТОДОЛОГИЈА

- ГРАД је изузетно поносан на дело професора Берара. Он нас је сврстао у оне средине које с емогу похвалити да су повезани наука и пракса на корист деце. Допринео је образовању многих генерација, учитеља, васпитача, професора физичке културе који и данас раде по његовој методологији. Он је и велики хроничар кикиндског спорта, а највећи допринос дао је женском рукомету – навео је Саша Танацков, члан Градског већа Кикинде.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)