КОПРИЈАН ЧЕКА ИСХОД ТЕНДЕРА: Остаци тврђаве у Малошишту недалеко од Дољевца биће доступни и туристима

Д. АЛИХОЏИЋ

18. 10. 2021. у 12:21

ЗАВОД за заштиту споменика културе у Нишу је расписао јавну набавку за конзервацију, санацију и рестаурацију средњовековног утврђења Курвинград (Копријан), а архитекта-конзерватор Горан Радосављевић каже да је у селу Малошиште потребно зауставити даље пропадање преостале две куле.

КОПРИЈАН ЧЕКА ИСХОД ТЕНДЕРА: Остаци тврђаве у Малошишту недалеко од Дољевца биће доступни и туристима

Снимак утврђења из ваздуха, Фото Радио Копријан

Осим што најбоље сведоче о димензији ове познате цитаделе, оне би локалитет требало да приближе туристима.

Средства је, на иницијативу локалне самоуправе у Дољевцу, обезбедило Министарство културе.

- Тренутно ово изузетно значајно културно добро из 14. века походе махом нелегални копачи - указује Радосављевић.

- Лане смо неинвазивним методама започели археолошка истраживања, односно снимили терен, а класична ископавања ће морати да сачекају санацију.

Горан Радосављевић, Фото Приватна архива

Иначе, остаци средњовековног утврђења се налазе на врху брда које припада обронцима планинског венца Селичевица, десно од путног правца Лесковац - Ниш, те од тока Јужне Мораве. Од центра Ниша Курвинград је удаљен 12, а од варошице Дољевац само три километра. Са платоа тврђаве се пружа величанствен поглед на теснац кроз који протиче поменута река, што објашњава стратешки значај фортификације са које је контролисан некадашњи путни правац који је од Ниша водио даље ка југу.

Судећи по натпису са пронађене надвратне греде, Копријан је 1372. подигао Ненад, син казнаца (племића) Богдана - за време владавине кнеза Лазара - а у списима се први пут помиње у Житију деспота Стефана Лазаревића, делу Константина Филозофа. После два турска освајања и поновног враћања под контролу српских деспота, Османлије су утврђење коначно запоселе 1451. По њиховом одласку, мештани из околине су камен односили да би зидали своје куће, па је утврђење заувек разграђено.

Име

ИСТРАЖИВАЧИ користе назив Копријан, али је у народу одомаћено друго, живописније име јер легенда каже да је у граду живела извесна властелинка која се била заљубила у калуђера из манастира Светог Јована, на брду Комнига, па га је - под изговором да одлази да се моли - често посећивала.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)