КОРОНА ОДНЕЛА ЈОШ ТРИ ЖИВОТА: Епидемија у Пиротском округу не јењава, сви преминули - невакцинисани!

В. Ћ.

15. 10. 2021. у 20:55

ЗЗЈЗ у Пироту, регистровао је још 85 лабораторијски потврђених сучајева заразе на подручју Пиротског округа.

КОРОНА ОДНЕЛА ЈОШ ТРИ ЖИВОТА: Епидемија у Пиротском округу не јењава, сви преминули - невакцинисани!

Фото: В. Ћирић

У Пироту је заражено 50, Белој Паланци 14, Бабушници 12 и на подручју Димитровграда 9 особа. У Општој болници тренутно је на лечењу 51 пацијент заражен вирусом ковид 19. Међу њима је 32 из Пирота, осам из Бабушнице, пет из Димитровграда, четири из Бепе Паланке, и по један пацијент из Ниша и Београда. Пут крушевачке ковид болнице транспортован је један пацијент. У болници су од последица заражавања преминуле три особе и све три су биле невакцинисане!

Према подацима ЗЗЈЗ, у ковид амбуланти обављено је 342 прегледа, од чега је 26 одсто првих,а у Дечјој амбуланти на Кеју 96 прегледа, од чега је 44 одсто први пут било од лекара. Кумулативне стопе потврђених случајева заразе у претходних 14 дана, на 100.000 становника, и даље су високе и још увек расту, у Димитровграду, Белој Паланци и Бабушници -наводе епидемиолози.

Од почетка имунизације на подручју округа вакцинисано је 36.416, ревакцинисано 35.041, а трећу дозу примило је 9.642 особе. Јуче је дато 58 првих, 53 других и 235 трећих доза вакцине. Једном дозом, на подручју округа до сада је вакцинисано 51,8 одсто, а две дозе примило је 49,4 одсто особа старијих од 18 година. Највећи обухват је у Пироту где износи 54,4 одсто, потом у Димитровграду 50,2 процента, затим у Белој Паланци 49,8 и најпосле у Бабушници где је вакцинисано 41,8 одсто старијих од 18 година.

Штаб за ванередне ситуације у Пироту ће организовати и екипу за мобилну имуниацију јер се процењује да је број заражених далеко већи од званично регистрованих случајева. Стручњаци Центра за контролу и првенцију болести при ЗЗЈЗ процењују да је епидемиолошка ситуација у Пиротском округу ванредна са тенденцијом преласка у катастрофалну. Међу зараженима је и 8 лекара и техничара Дома здравља као и 16 њихових колега из Опште болнице, што утиче на организацију рада здравствених служби које су под све већим притиском пацијената, чему за сада одолевају.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)