ФРУЛОМ ЧАРОБНИЦОМ ОЧАРАЛА ПРИСЛОНИЦУ: Изузетан таленат Марине Стевановић (16) из Палежнице код Љига

Бранко Пузовић

10. 10. 2021. у 08:12

МАРИНА Стевановић (16), из Палежнице код Љига, већ је, по оценама музичких стручњака, стасала у врхунског фрулаша! На чувеном Сабору фрулаша у Прислоници код Чачка, бриљантним извођењем песме "Дивље руже" и популарног кола "Качерац" убедљиво је освојила прво место у категорији такмичара од 12 до 16 година.

ФРУЛОМ ЧАРОБНИЦОМ ОЧАРАЛА ПРИСЛОНИЦУ: Изузетан таленат Марине Стевановић (16) из Палежнице код Љига

Марина Стевановић / Фото приватна архива

Уз то, Марина је одличан ученик, са свим петицама, Средње музичке школе "Марко Тајчевић" у Лазаревцу, одсек флауте. Уз флауту и фрулу, перфектно свира и двојнице. Пре две године, на такмичењу на Јавору освојила је прво место као најбољи млади двојничар. Претходне две године, тријумфовала је на такмичењу фрулаша на Фестивалу народне музике "Мелодија", а у истом граду, свирајући флауту, победила је на Мајским сусретима младих музичара. Њену собу красе и многобројне награде, пехари и дипломе са школских такмичења из солфеђа, теорије музике и упоредног клавира.

- Најдража награда је свакако са 34. Сабора фрулаша Србије "Ој Мораво" у Прислоници, јер је освојена на смотри најбољих извођача - поносно каже Марина Стевановић. - Фрулу сам почела да свирам са девет година, јер ме, када сам га први пут чула на фоклору, одушевио звук тог инструмента. Мој први учитељ фруле Пера Лазић, из Бабајића код Љига, веома је заслужан за моје успехе. Подједнако добро свирам и двојнице.

Прво је, сећа се, почела да свира народне песме "Три ливаде, нигде 'лада нема", "Обраше се виногради доле крај Тополе", "Дођи драги у наш крај", затим кола "Ужичко", "Моравац"... Већ као почетник тако добро је, кажу, изводила народна кола да "ученик свира, а учитељ игра", како је у шали говорио чувени фрулаш Крстивоје Суботић из Осеченице код Мионице, који је својевремено наступао већ са седам година! Похађала је 2019. године и Летњу академију маестра Боре Дугића, а иначе свира врхунске фруле начињене у његовој радионици.

Марина Стевановић / Фото приватна архива

- Свирам флауту, али обожавам звук фруле - каже Марина. - Свакодневно свирам по неколико сати, уложила сам много труда и времена да овладам свирањем на овом народном инструменту и успех, очигледно, није изостао. Увек се трудим да на мом репертоару буду и старе народне песме и кола, да не би пали у заборав. Подједнако уживам у извођењу класичне и народне музике, иако се много разликују. Планирам да се професионално бавим музиком, да учествујем на такмичењима фрулаша, стичем нова искуства у области ове уметности у Србији, Европи и свету...

НЕПОНОВЉИВ И МАГИЧАН ЗВУК

- Фрула је моја велика љубав - каже Марина. - Почела сам да је свирам, не помишљајући да ће фрула убрзо постати саставни део мог живота, подједнако као флаута, за коју се школујем. Звук ове свирале је непоновљив, магичан, богат емоцијама... Најрадије, за своју душу, свирам "Јутрос ми је ружа процветала", "Од кад ми фрула не звони", те кола "Руменка", "Нова Ђурђевка", "Нова Баричанка"...

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)