ДОМИНАЦИЈА ГРАШАЦА ИЗ СРБИЈЕ! Трофеј за мирно вино и двоструко злато отишли су у руке чувене куће Виста Хилл

Novosti online

07. 10. 2021. у 19:17

ДВА вина са Фрушке горе освојила су велике трофеје на међународном оцењивању вина од најважније аутохтоне сорте централне Европе, одржаном у Мађарској.

ДОМИНАЦИЈА ГРАШАЦА ИЗ СРБИЈЕ! Трофеј за мирно вино и двоструко злато отишли су у руке чувене куће Виста Хилл

Фото: Kiss Gadget Zoltán

У градићу Надаш у мађарској регији Сексард одржано је велико оцењивање вина од грашца, у организацији печујског винског магазина Пецси Борозо. Вина из Србије постигла су велики успех на овом оцењивању: од тринаест вина колико је послато на такмичење на коме је дегустирано укупно 130 вина, два су освојила трофеје, уз шест златних и четири сребрне медаље!

На такмичење су приспела вина из пет земаља: Мађарске, Аустрије, Хрватске, Словачке, Чешке и Србије. Вина су оцењивала два међународна панела судија, које су додељивале оцене на скали од 100 поена, и то у три категорије – мирна, пенушава и слатка вина од грашца.

Два вина из Србије освојила су трофеје у категоријама пенушавих, односно мирних вина: Дина брут 2018 винарије Винум из Сремских Карловаца, и већ чувени Грашац Wхите Ресерве 2012 куће Виста Хилл из Шида. Хрватско вино Грашевина ледена берба 2018 из Кутјева проглашено је за најбоље у категорији слатких вина, а најбоље оцењено оранжно вино је грашац из 2015. године винарије Пéцси Егyетеми Борбирток из Печуја.

Такмичење на коме је Србија освојила огроман успех изузетно је важно за развој и промоцију најраспрострањеније аутохтоне сорте средње Европе. Наши винари, посвећени трагању за пуним потенцијалима ове сорте која је и за нашу земљу од огромне важности, показали су да је Фрушка гора тле на коме грашац даје изванредне резултате. Исто важи и за Славонију као и за хрватски Срем, где се у неколико винских центара око Кутјева, Ердута, Илока и у Барањи праве одлична вина од грашца. У околини Балатона праве се изванредни, пуни и минерални грашци, а Аустрији су главни адути слатка вина из пробирних и ледених берби.

Фото: Vino i fino

 

Овогодишње оцењивање још једном је потврдило да је грашац сорта од које се могу стварати велика вина, раме у раме са најбољим светским сортама, и то у широкој палети стилова, од пенушавих и мирних до предикатних слатких вина.

РЕЗУЛТАТИ ЗА СРБИЈУ

ТРОФЕЈ ЗА ПЕНУШАВА ВИНА И ДВОСТРУКО ЗЛАТО

Дина брут 2018, Винум

ТРОФЕЈ ЗА МИРНО ВИНО И ДВОСТРУКО ЗЛАТО

Грашац Wхите Ресерве 2012, Виста Хилл

ЗЛАТО

Геронимо грашац 2020, Ердевик

Геппетто 2018, Патков виноград

Грашац бели 2019, Винум

Грашац 26А 2019, Винум

Qует грашац бели 2019, Фрушкогорски виногради

Грашац бели 2020, Три међе и облак

СРЕБРО

Кишов грашац бели 2020, Киш

Кишов грашац бели 2019, Киш

Веркат грашац бели 2019, Веркат

Сол ностри грашац 2020, Академиа Моделе

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете