ВРАЊАНЦИ „ДАЛИ ПЕДАЛУ“ РАКУ: Подршка женама оболелим од карцинома дојке

Д. РИСТИЋ

03. 10. 2021. у 20:41

У ЦЕНТРУ Врања је одржана манифестација “Дај педалу раку”, која се организује широм Србије у знак подршке женама оболелим од карцинома дојке.

ВРАЊАНЦИ „ДАЛИ ПЕДАЛУ“ РАКУ: Подршка женама оболелим од карцинома дојке

Фото: Д. Ристић

У име градског руководства, градски већник др Александар Стајић је истакао да је ово друга година заредом како Врање учествује у акцији која подиже свест жена о значају превенције у борби са карциномом.

Оно што ме посебно радује је чињеница да се ове године окупио већи број грађана и грађаники који су дошли да подрже не само акцију “Дај педалу раку’’, већ и све жене које се боре са овом опаком болешћу. Такође, драго ми је да су се и неке од бивших југословенских република, као што су Словенија, Хрватска и Северна Македонија прикључиле акцији, која је на овај начин добила регионални карактер - рекао је др Стајић.

Др Коста Здравковић, начелник Дневне онколошке болнице ЗЦ Врање је нагласио да борба против карцинома није борба појединца, већ читавог друштва и додао се старосна граница пацијенткиња, на жалост, све више спушта.

Мере превенције су најбитније јер је карцином дојке у 99 посто случајева излечива болест ако се пацијент јави на време. Због тога вас молим да се стално прича о превенцији, а не само овог једног дана у години’’, нагласио је др Здравковић.

У оквиру акције је одржана бициклистичка трка, којом је на симболичан начин пружена подршка свим женама које са боре са карциномом дојке. Тачно у подне заставе су подигнуте у преко 30 градова у Србији, Словенији, Хрватској и Северној Македонији. Манифестацију “Дај педалу раку 2021” организује Женски центар “Милица” из Врњачке Бање, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)