ОБНОВА СПОМЕНИКА ЖРТВАМА ФАШИЗМА: Сећање на 150 страдалих у рацији – стрељали их, па обесили на градском тргу (ФОТО)

Б. ГРУЈИЋ

28. 09. 2021. у 19:00

ДО половине октобра биће завршена санација и рестаурација споменика жртвама фашизма на Житном тргу у Зрењанину, које финансирају Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и град Зрењанин, по пројекту Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.

ОБНОВА СПОМЕНИКА ЖРТВАМА ФАШИЗМА: Сећање на 150 страдалих у рацији – стрељали их, па обесили на градском тргу (ФОТО)

Фото: Б.Грујић

Споменик, аутора Милорада Бербакова откривен је 7. јула 1986. године, поводом 45. годишњице од почетка устанка народа Србије у Другом светском рату, а санација споменика се изводи у сусрет обележавању 80. годишњице од трагичних догађаја и страдања Зрењанинаца на том месту, 9. јануара 1942. године.

Тада су, на трећи дан православног Божића и дан Светог првомученика архиђакона Стефана, фашисти у тадашњем Петровграду, Кикинди, Драгутинову, данашњем Новом Милошеву и Банатском Аранђелову, погубили 150 родољуба, а тридесет грађана српске и ромске националности, заробљених у рацијама током јесени 1941. године у неколико места у Банату, стрељано је у Зрењанину, у дворишту судског затвора, а потом су њихова тела обешена на Житном тргу.

Споменик на том месту, који је постављен пре 35 година, биће рестауриран у неколико сегмената,уз темељно чишћење три камена обелиска, замену оштећених и попуну недостајућих мермерних плоча на постаменту, биће урађена и реконструкција украсног зида од жуте клинкер-опеке, уз поправку избледелих натписа на споменику, са именима жртава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)