ТРГ ИЗ ДОБА НЕОЛИТА: Необично откриће на археолошком локалитету код Оџака

З. Рајић

26. 09. 2021. у 07:13

НА локалитету Доња Брањевина код села Дероње у општини Оџаци изронио је објекат из доба неолита, врло необичан у поређењу са осталим археолошким налазима из тог периода.

ТРГ ИЗ ДОБА НЕОЛИТА: Необично откриће на археолошком локалитету код Оџака

Обриси праисторијског насеља / Фото П. Д.

Ископавањима која су спроведена у септембру прошле године, на том простору је откривена досад највећа земуница из времена раног неолита. У наставку пројекта "Доња Брањевина - почеци живота праисторијских пољопривредника у српском Подунављу", овог месеца појавио се плочник око те куће којем се, према речима руководиоца истраживања Андреја Старовића, вишег кустоса Народног музеја у Београду, не назире крај.

- Очекивали смо да ћемо ове године одредити докле сеже платформа око земунице и тако завршити посао, али смо се запањили кад смо схватили да ни после 150 ископаних квадратних метара нећемо "ухватити" границе - рекао је Старовић за наш лист.

Према његовим речима, откривена земуница је сведочанство изузетне комуналне свести неолитских људи, а огромни плочник око куће указује на невероватну енергију која је уложена у његову изградњу.

- Били су потребни дани и дани мукотрпног рада да се довуче земља за подизање тог објекта, јер у то време није било точка и кола. Открили смо јасне отиске дрвених стубова који су носили кровну конструкцију тог огромног трема око куће - предочио је Старовић.

На платформи која се истражује откривене су засебне целине - просторија са посуђем за обедовање, радионица за производњу кременог алата... Оно што Старовић истиче као највећи куриозитет је рибарска мрежа са пет тегова за потапање, направљених од непечене земље, и остацима од риба и шкољки.

- Претпоставља се да је платформа била комунални простор који је повезивао неколико земуница, као нека врста трга, што је потпуно археолошко изненађење - истакао је Старовић.

У досад јединој откривеној земуници, у две њене просторије, нађено је мноштво грнчарије, алата и других предмета, који сведоче о свакодневном животу ранонеолитских људи.

- Право је чудо што смо прошле јесени већ после једног ашова дошли до савршено очуване основе земунице, као да је јуче ту остављена - рекао је Старовић.

АНАЛИЗА У ОКСФОРДУ

У СОНДИ која је прошле године пробијена кроз веома тврду, водонепропусну подлогу неолитске земунице у Доњој Брањевини, откривен је гроб одрасле особе.

- Скелет је антрополошки обрађен, а узорци за одређивање његове апсолутне старости послати су у лабораторију Универзитета у Оксфорду - казао је Старовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)