БЕБЕ ПОРАСТУ ДОК ПОМОЋ СТИГНЕ: Удружење из Врбаса тражи бржу исплату накнаде за новорођенчад, у СО одбацују критике

З. Рајић

25. 09. 2021. у 07:26

ОПШТИНА Врбас је ове године уложила 365,6 милиона динара у вртиће, основне и средње школе, као и 173 милиона динара за побољшање енергетске ефикасности у четири објекта ПУ "Бошко Буха" и ОШ "Светозар Милетић".

БЕБЕ ПОРАСТУ ДОК ПОМОЋ СТИГНЕ: Удружење из Врбаса тражи бржу исплату накнаде за новорођенчад, у СО одбацују критике

Фото Општа болница Врбас

То су највећа издвајања за бригу о деци и породици у историји врбаске локалне самоуправе, истакла је председница СО Сања Жигић, реагујући на негодовање УГ "Локална алтернатива" (ЛА) због одбијања скупштинске већине да на последњој седници, одржаној овог месеца, прихвати три измене општинске Одлуке о правима на финансијску подршку породици са децом.

- Предложили смо да се помоћ за новорођене бебе исплаћује у року од 30 дана, јер се догодило да се на њу чека две године. Тражимо и да треће и свако наредно дете има бесплатан боравак у вртићу без обзира на то да ли остала деца из породице користе услуге ПУ. Сад је ситуација таква да, ако једно дете иде у школу, осталима се регресира само половина трошкова - изнео је Јован Радовић из ЛА.

Трећи предлог, који је на иницијативу ЛА поднео одборник ГГ "Ослободимо Врбас" Горан Рогановић, био је да се превоз средњошколаца регресира и у септембру, а студената и у октобру, што сада није случај. У скупштини су против предлога гласала 24 одборника СНС, СРС и СПС, а "за" су била само четири представника ГГ "Ослободимо Врбас".

ГЛАСАЊЕ Већина против предлога удружења грађана, Фото Локална алтернатива

Жигићева је казала да владајућа већина није одбила предлоге ЛА, него њихово стављање на дневни ред, одбацујући да је то доказ небриге о деци и породици.

- Одлуком о правима на финансијску подршку породици са децом обухваћена су деца без родитељског старања и из вишечланих породица, са сметњама у развоју, она чији су родитељи корисници социјалне помоћи, из породица палог борца, војног инвалида или цивилног инвалида рата, основци од првог до четвртог разреда, треће и свако наредно дете и корисници дечјег додатка - набројала је Жигићева.

Она је навела да Општина, између осталог, издваја 28 милиона динара за превоз ученика и студената, 14 милиона за исхрану, смештај и другу помоћ основцима и средњошколцима, 6 милиона за подстицање наталитета и исто толико за подршку породицама с новорођеном децом.

ИНИЦИЈАТИВА ДАЛА ЕФЕКАТ

ПРЕМА информацијама од родитеља, Општина је претходних дана исплатила заосталу накнаду од 10.000 динара за бебе, која је некима стигла после две године и два месеца. У ЛА верују да је то учињено под притиском њихове иницијативе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)