У ПРЕЛЕПОМ ЗДАЊУ ЖРТВЕ ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА: Одата почаст страдалима у Жутој кући у Суботици

Ј.Л.

23. 09. 2021. у 16:47

ПРЕ 80 година окупационе власти Жуту кућу у самом центру Суботице претвориле су у злогласно мучилиште. Полагањем венаца данас је одата почаст свима који су страдали од руке фашистичког терора.

У ПРЕЛЕПОМ ЗДАЊУ ЖРТВЕ ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА: Одата почаст страдалима у Жутој кући у Суботици

Фото: Ј.Л.

Током Другог светског рата ту су мучени противници окупатора, међу њима и 96 жена. Од жена које су прошле кроз Жуту кућу на смрт су осуђене две – Лола Вол која је обешена испред данашње зграде суда заједно са њеним саборцима, и Магда Рац, чија је пресуда касније преиначена и она је крај рата дочекала у затвору.

- Овде су били затварани и мушкарци и жене свих вера и нација, само зато што су били против фашистичког терора, без обзира да ли су били симпатизери комунистичке партије или су били обичне особе које нису прихватале такав терор - каже др Маргарета Башарагин из Удружења Женске студије и истраживања из Новог Сада, додајући да су Лили Бек Крмпотић и Едита Хајзлер-Шпицер имале само 16 година када су ухапшене.

- Једна је имала улогу у паљењу жита, што је била директива партије у августу да се уради на простору читаве Војводине, а друга је бацала ексере по Палићком путу и сипала шећер у резервоар да би онеспособила непријатељска возила. Због тога су обе биле ухапшене и овде мучене са свега 16 година, а саме говоре да нису одале никога. Обе су завршиле у малолетничком затвору и на крају су, срећом, преживеле Други светски рат и наставиле свој живот.

Жута кућа изграђена је пре 150 године и била је седиште банке, међутим од 1941. године ту се усељава Хортијева контраобаештајна служба, која је деловала ван правног система, прилично брутално према комустима и противницима окупаторског режима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)