ТРИ НОВЕ ПРЕДСТАВЕ НА СЦЕНИ У РОКУ ОД 48 САТИ: Несвакидашњи изазов за драмске писце, редитеље и глумце у Новом Саду

Ј. С.

17. 09. 2021. у 13:18

ПОВОДОМ Дана мађарске драме 21. септембра, Новосадско позориште/Ујвидеки синхаз приредиће Драмско такмичење војвођанских мађарских писаца.

ТРИ НОВЕ ПРЕДСТАВЕ НА СЦЕНИ У РОКУ ОД 48 САТИ: Несвакидашњи изазов за драмске писце, редитеље и глумце у Новом Саду

Фото: С. Дорошки/Новосадско позориште

Овај позоришни догађај, који се одржава већ двадесет година, подразумева да се напишу три драмска текста, и да их потом три редитеља са три различите глумачке екипе припреме за изведбу. Све то за мање од 48 сати!

Писци ће се окупити 20. септембра у девет ујутру, када ће се из шешира, у који су претходно убачени исецкани наслови из листа „Мађар Со“, извлачити заједнички наслов за све три представе. Потом ће задатак писаца бити да до 17 сати напишу драме.

Истог дана се у 19 сати окупљају глумци и редитељи, како би се изабрало ко ће бити у којој глумачкој екипи и који ће редитељ са којом групом радити, као и простор у којем ће се припремати и извести представе – мала или велика сцена - саопштили су јуче из Новосадског позоришта.

Глумци ће током ноћи учити текст, а редитељи осмислити концепцију представе. Сутрадан 21. септембра, почеће велики посао, јер до 19 сати треба направити три представе, које се изводе пред публиком, једна за другом у низу.

Представе ће оцењивати трочлани жири, који ће изабрати најбољег писца, редитеља, те глумца у главној и споредној улози. У припремању представе учествоваће ансамбл Новосадског позоришта и Народног позоришта из Суботице, као и студенти Академије уметности у Новом Саду.

Аутори текстова ће бити Тамаш Целер Киш, Жока Херњак и Анико Месарош, а у улози редитеља наћи ће се Габриела Црнковић, Јожеф Јамбор и Нора Молнар Габор.

Карте за овај догађај могу се резервисати на сајту Новосадског позоришта или путем телефона 021/525 552, односно 021/657 2526. Цена улазнице износи 300 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)