ОТПАДНЕ ВОДЕ МУТЕ ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ: Болница у Врбасу од 2008. чека да Општина спроведе поправку система за пречишћавање

З. Рајић

15. 09. 2021. у 08:21

ПОСЛЕДЊИ континуирани загађивач Великог бачког канала (ВБК), који је вишедеценијским нечишћењем на деоници од шест километара кроз Врбас постао "најцрњи" водоток у Европи, није ниједан индустријски погон, како би се на основу досадашње "праксе" могло закључити, него Општа болница у овом граду!

ОТПАДНЕ ВОДЕ МУТЕ ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ: Болница у Врбасу од 2008. чека да Општина спроведе поправку система за пречишћавање

ПРЕЧИСТАЧ Постројење ван строја, Фото ЕПВ

То је сумња Еколошког покрета Врбаса (ЕПВ), коју, према речима председника ове организације Ратка Ђурђевца, није одагнао одговор из болнице на недавно упућено питање о стању пречишћавања отпадних вода у тој установи.

- Болница је једним краком затвореног атмосферског цевовода директно спојена са ВБК, а добили смо недвосмислен одговор да у овој установи не ради пречистач отпадних вода - истакао је Ђурђевац.

У допису који је еколозима послао Миодраг Шошкић, помоћник директора за правна питања Опште болнице Врбас (ОБВ), предочено је да систем за пречишћавање отпадних вода у ОБВ, такозвани путокс, од 2008. године функционише по принципу преливне септичке јаме.

- Из овог постројења се отпадна вода упушта у градску канализацију, јер "Екохем интернационал" из Београда, извођач који је био ангажован за санацију путокса, није окончао започете радове - образложио је Шошкић.

БОЛНИЦА Посебан третман медицинског отпада, Фото З. Р.

Он је појаснио да је санација требало да се спроведе у организацији Општине, у склопу развојне помоћи Чешке, путем донације за реализацију пројекта "Чишћење и ревитализација ВБК код Врбаса".

- Болница је организовала посебан третман свих чврстих и течних отпадних медицинских материјала (фиксир, разређивач, фармацеутски, цитолошки и инфективни отпад), тако да отпадне воде из ОБВ спадају у категорију санитарних вода - нагласио је Шошкић.

Ђурђевац напомиње да је нејасно који се део отпадних вода из болнице прелива у канализацију, а који одлази директно у ВБК.

- У наредном периоду проверићемо какав је карактер тих вода и третман који добијају, да ли су за њихово испуштање обезбеђене дозволе и постоји ли контрола збрињавања токсичног медицинског и фармацеутског отпада из болнице - поручио је Ђурђевац.

ДО СРБОБРАНА ПЛУТАЈУ ШТАПИЋИ

СУМЊУ у садржај отпадних вода из ОБВ изнео је и Драган Курјачки, председник Еколошког покрета у суседном Србобрану, који је рекао да често виђа како по каналу пливају штапићи са ватом. Ђурђевац је подвукао да отпад из болнице, ако се адекватно не збрине, може да буде врло ризичан по здравље људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)