У ЛЕСКОВЦУ ОД 5 ДО 10 ПОЖАРА ДНЕВНО: Ватрогасци се свакодневно боре са ватром на отвореном (ФОТО)

И.Митић

05. 09. 2021. у 14:58

НА подручју Ватрогасно-спасилачке јединице Лесковац свакодневно се, према незваничним информацијама, региструје и угаси од пет до 10 пожара на отвореном који срећом нису угрозили људске животе, а у највећем броју случајева ни њихову имовину.

У ЛЕСКОВЦУ ОД 5 ДО 10 ПОЖАРА ДНЕВНО: Ватрогасци се свакодневно боре са ватром на отвореном (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Један од таквих пожара догодио се јуче у атару села Орашје, у власотиначкој општини, а том приликом интервенисало се једним ватрогасним возилом. Пожар се приближио првим кућама, угрозио је и снабдевање струјом, али је на време локализован и угашен, а надлежнима су у гашењу помагали и грађани.

Фото: Приватна архива

 

Ватрогасци су због оваквих пожара у суботу интервенисали четири, а у недељу су, до раних поподневних сати, пет пута излазили на терен. До пожара на отвореном долази свакодневно, али се њихов број, по правилу, повећава викендом.

Тада људи чешће одлазе у природу или на своја имања која покушавају да уреде. Они се смећа и растиња решавају палећи ватру и то је најчешћи узрок пожара на отвореном.

Искусни ватрогасци указују на то да је, после великих суша, тешко контролисати ватру, а посебно у случајевима када има ветра. Они подсећају на законске казне које износе 10.000 динара за све који на овај начин могу да доведу до појаве ватрених стихија великих размера.

Како незванично сазнајемо надлежни покушавају и превентивно да делују, па последњих недеља, чак и викендом, излазе на терен и кажњавају све оне за које се утврди да не поштују закон.

НАДОКНАДА ТРОШКОВА

Позитивним прописима забрањено је спаљивање стрних усева, смећа на отвореном простору и биљних остатака, а особе које таквим поступањем изазову пожар дужне су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)