ПОРЕД ЋУМУРА КОВИД-РЕДАРИ: Како ће се овог викенда јести печење у славној Стопањи на "Печењијади"

С.Б.

03. 09. 2021. у 15:48

КОВИД-редари поред ћумура изнад кога се окреће печење, заштитне маске и дезинфекциона средства, то ће бити мере на потпуно другачијој "Печењијади" у селу Стопања код Трстеника овог викенда.

ПОРЕД ЋУМУРА КОВИД-РЕДАРИ: Како ће се овог викенда јести печење у славној Стопањи на Печењијади

Фото: С.Бабовић

У месту које се налази на пола пута Крушевац - Трстеник, сутра и прекосутра јешће се најбоље прасеће и јагњеће печење, а у Туристичкој организацији општине Трстеник за "Новости" кажу да очекују мањи број посетилаца у складу са епидемиолошком ситуацијом.

- Око 5.000 посетилаца дневно је нека оквирна цифра са којом рачунамо, потрудили смо се да обезбедимо све што је потребно да се манифестација одржи, уз дозволу Кризног штаба - наводи за "Новости" Владимир Јефтић, директор ТООТ.

- Централни дан је субота, када је отварање, а имамо потврђено учешће укупно 10 печењара.

Печење у Стопањи увек мора да буде свеже и вруће. Замрзнуто месо се не признаје.

- Почеци кафанског посла у Стопањи везују се за средину и крај 19. века - истраживала је својевремено мр Јелена Стојковић, која је изучавала феномен стопањског угоститељства. - Стари записи спомињу Стопању још 1467, а механу - 1837. године. Кафана са најдужим породичноим власништвом је из 1926. године.

Овогодишња "Печењијада" почиње сутра од 9 сати и то турниром у одбојци, док је у средишту манифестације од 19 сати дефиле фолклорних друштава и свечано отварање са културно-ументичким програмом, иза чега следи наступ Трибјут бенда "Бијело дугме" и Дејана Петровића и Биг бенда.

У недељу програм почиње од 13 сати дефилеом бајкера, ревијом „олд-тајмера“ сат времена касније, док је од 19 сати, како је најављено, концерт Оркестра Дарка Антића са наступом локалних музичара, као и музичко вече са ревијом естрадних хитова.

Иако је слоган манифестације "печење спаја људе", епидемија налаже - дистанцу. Само печење, додају домаћини, биће безбедно, колико и укусно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)