ПЛАНИНА ПО МЕРИ НАРОДА: На траси од 17. до 21. километра настављена реконструкција пута од Краљева према Гочу

Г. ЋИРОВИЋ

24. 08. 2021. у 07:26

ПОСЛЕ завршене реконструкције првих 12 километара пута од Краљева према планини Гоч, ових дана путари предузећа "Нови Пазар пут" - без обзира на често и екстремне временске услове - имају пуне руке посла на четвртој деоници, од 17. до 21. километра.

ПЛАНИНА ПО МЕРИ НАРОДА: На траси од 17.  до 21. километра настављена реконструкција пута од Краљева према Гочу

Фото Г. Шљивић

За обнову претходне три деонице, подсетимо, држава је уложила 4,6 милиона евра. Уз потпуно нови, проширени коловоз је урађено још 1,9 километара пешачке стазе, 350 метара потпорних зидова, а санирана су и два моста. Условна ширина пута је шест, а у проширењима од седам до девет метара.

- На актуелној, четвртој деоници траса је веома захтевна. Имамо 20.000 кубика ископа у материјалу пете, шесте, па чак и седме категорије, при чему је неопходно и минирање стена. Ипак, упркос свему, радови се одвијају задовољавајућом динамиком, а вредност посла износи 170 милиона динара - "рапортира" Бранислав Папакоча, шеф краљевачке секције предузећа "Нови Пазар пут".

Радове на овој деоници је посетио и градоначелник Краљева др Предраг Терзић који је - уз захвалност путарима који сваког дана посао започињу у пет сати ујутро, а завршавају у вечерњим сатима - нагласио да ће потпуно реконструисани, безбедан и удобан пут до Добрих вода на Гочу бити од огромног значаја за развој туризма.

- И за наредна четири километра, до такозване Шумареве куће на 25. километру постоји пројектно-техничка документација. Потом нам предстоји даље пројектовање, како бисмо коначно спојили ове и радове са врњачке стране планине - прецизирао је градоначелник др Терзић.

Фото Г. Шљивић

Први човек Краљева је подсетио и да је локална самоуправа за изградњу нових павиљона на Гочу уложила 65 милиона динара, да је планирана реконструкција игралишта, изградња авантура парка, те мањег затвореног базена, као и да ће предстојеће зиме у функцији бити и ски-лифт на такозваној малој стази.

- Не могу сви да приуште Копаоник и Златибор, али ће зато Гоч бити приступачан свима. Цена пуног пансиона за рекреативну наставу деце из краљевачких школа износи само 1.100 динара и циљ нам је да малишани из обичних, радничких породица имају прилику да науче да скијају, или да овде проведу бар део летњег распуста - закључио је градоначелник др Предраг Терзић.

Фото Г. Шљивић

КАМЕНИЦА

- ОВДЕ дуже од пола века саобраћајна инфраструктура није обнављана у оволиком обиму.

Реконструисана саобраћајница ће много значити не само за развој туризма на Гочу, већ и за читав овај крај на падинама и у подножју планине. Све ће бити приступачније, а то много значи, нарочито током зимских месеци - каже Горан Милашиновић, председник Месне заједнице у Каменици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)