СУКОБ ЗБОГ ТРАФОСТАНИЦЕ: Проблеми станара зграде у Врању, жале се да инвеститор својата земљиште и ради шта хоће

Ј. СТОЈКОВИЋ

20. 08. 2021. у 08:38

ЗБОГ правних зачкољица и пропуста станари зграде у Власинској улици са 45 станова у Врању, која је изграђена пре 11 година, тврде да имају озбиљан проблем, због чега су закуцали на врата градских институција, а један немили догађај је чак пријављен и полицији.

СУКОБ ЗБОГ ТРАФОСТАНИЦЕ: Проблеми станара зграде у Врању, жале се да инвеститор својата земљиште и ради шта хоће

Угрожена безбедност станара / Фото Ј. С.

Земљиште за редовну употребу зграде уместо да буде конвертовано у заједничко власништво станара, што је како тврде, сходно Закону о планирању и изградњи и Закону о становању, остало је у власништву инвеститора, фирме "Бранемарк", која је дала дозволу другом инвеститору у суседној улици да изводе радове и да се прикључе на трафо у згради, што станари сматрају небезбедним.

Професионални управник ове зграде Драган Стојановић каже да је инвеститор продао станове 2011.

- Проблем није јединствен, има доста примера широм Србије, није било конверзије земљишта за редовну употребу зграде у власништво станара, па га инвеститор својата и ради шта хоће - каже Стојановић.

Станарка Ана Михајловић каже да су без пројекта провучени високонапонски каблови кроз подрум у власништву станарке која није у Србији.

- Урадили су све на своју руку, без сагласности станара, жени обили подрум и морали смо да пријавимо полицији и тек тада су каблови уклоњени - каже Михајловићева и додаје да то извођаче није спречило јер су наставили рад по добијању дозволе.

Представница станара зграде у Власинској каже да се у згради налази трафо за њене потребе, али да желе да га прикључе на зграду са 35 станара који ће се грејати на струју.

- Ко нама гарантује безбедност, нико ништа не говори, Електродистрибуција се не оглашава - тврде станари.

КОРИСНИЦИ, АЛИ НЕ И ВЛАСНИЦИ

НЕБОЈША Анђелковић, власник фирме "Бранемарк", каже за да се ништа не ради мимо закона. У уговорима са станарима стоји да су они купили станове, а не земљиште и они су само корисници.

- Што се тиче конверзије, раније су власници земљишта били корисници, а власник је била држава. Након законског уређења то је из права коришћења прешло у право својине и наше предузеће је власник земљишта и станари свакако могу користити земљиште, али га власнички не поседују - каже Анђелковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика