ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ: Изложба Руског географског друштва "Најлепша земља" отворена у Неготину

С. М. ЈОВАНОВИЋ

06. 08. 2021. у 08:25

У ГАЛЕРИЈИ Дома културе "Стеван Мокрањац", Историјски архив Неготина у оквиру манифестације "Неготинско лето" отворио је изложбу фотографија Руског географског друштва под називом "Најлепша земља".

ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ: Изложба Руског географског друштва Најлепша земља отворена у Неготину

Фото С. М. Ј.

- Руско географско друштво је једно од најстаријих на свету, постоји од 1845. Циљ им је да истраже, идентификују пределе и да на та места пошаљу најбоље истраживаче различитих дисциплина који ће израдити и најбоље студије. Из тог разлога смо се и одлучили за ову изложбу да Неготинцима представимо рад друштва и фотографије који на најлепши начин приказују изворну природу Русије и њен однос према животној средини - каже Ненад Војиновић, директор Историјског архива у Неготину.

Изложбу у Неготину је отворио др Мирољуб Милинчић, редовни професор Географског факултета у Београду и директор Центра Руског географског друштва у Србији.

- Ми смо прошле и ове године нарочито почели мало дубља истраживања на тему руско-српског наслеђа у Србији, а и у Неготину, а од пролећа и на територији Републике Српске и Босне и Херцеговине. Овде је кроз источну Србију некада пролазио Руски пут, има нешто што се зове Руска кућа, а у Штубику смо видели три руска споменика на удаљености од 150 метара - каже др Мирољуб Милинчић.

Уз руске и српске композиције у интерпретацији сопрана Магдалене Антић, професора певања и камерне музике, и Стефана Николића, професора хармонике у Уметничкој школи "Стеван Мокрањац" у Неготину, отварању изложбе фотографија "Најлепша земља" присуствовали су и учесници међународног Еколошко-географског кампа из Руске Федерације, Босне и Херцеговине и Италије.

Марија Ходикина, професор међународног туризма, каже да јој је у Београду било интересантно да види како се мешају културе и историјске епохе.

- Много ми се допао и Национални парк "Ђердап" и Голубачка тврђава, која овако реконструисана заиста делује импресивно. Захвална сам на прилици да се на лицу места упознам са Србијом - каже Ходикина.

РУСИЈА И СРБИЈА У СРЦУ

- ДОЛАЗИМ из Италије. Иначе, говорим руски језик, а учим и српски. Имам обичај да кажем да је Италија моја отаџбина, али да су ми Русија и Србија у срцу. Први пут сам у Србији и одушевљен сам гостопримством људима и лепотом природе и свега што сам видео и доживео - каже Дијего Занети, студент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЛАЂИ ЈЕ КРЕНУО ОЧЕВИМ СТОПАМА: Ово су синови Небојше Глоговца (ФОТО)