ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ: Изложба Руског географског друштва "Најлепша земља" отворена у Неготину

С. М. ЈОВАНОВИЋ

06. 08. 2021. у 08:25

У ГАЛЕРИЈИ Дома културе "Стеван Мокрањац", Историјски архив Неготина у оквиру манифестације "Неготинско лето" отворио је изложбу фотографија Руског географског друштва под називом "Најлепша земља".

ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ: Изложба Руског географског друштва Најлепша земља отворена у Неготину

Фото С. М. Ј.

- Руско географско друштво је једно од најстаријих на свету, постоји од 1845. Циљ им је да истраже, идентификују пределе и да на та места пошаљу најбоље истраживаче различитих дисциплина који ће израдити и најбоље студије. Из тог разлога смо се и одлучили за ову изложбу да Неготинцима представимо рад друштва и фотографије који на најлепши начин приказују изворну природу Русије и њен однос према животној средини - каже Ненад Војиновић, директор Историјског архива у Неготину.

Изложбу у Неготину је отворио др Мирољуб Милинчић, редовни професор Географског факултета у Београду и директор Центра Руског географског друштва у Србији.

- Ми смо прошле и ове године нарочито почели мало дубља истраживања на тему руско-српског наслеђа у Србији, а и у Неготину, а од пролећа и на територији Републике Српске и Босне и Херцеговине. Овде је кроз источну Србију некада пролазио Руски пут, има нешто што се зове Руска кућа, а у Штубику смо видели три руска споменика на удаљености од 150 метара - каже др Мирољуб Милинчић.

Уз руске и српске композиције у интерпретацији сопрана Магдалене Антић, професора певања и камерне музике, и Стефана Николића, професора хармонике у Уметничкој школи "Стеван Мокрањац" у Неготину, отварању изложбе фотографија "Најлепша земља" присуствовали су и учесници међународног Еколошко-географског кампа из Руске Федерације, Босне и Херцеговине и Италије.

Марија Ходикина, професор међународног туризма, каже да јој је у Београду било интересантно да види како се мешају културе и историјске епохе.

- Много ми се допао и Национални парк "Ђердап" и Голубачка тврђава, која овако реконструисана заиста делује импресивно. Захвална сам на прилици да се на лицу места упознам са Србијом - каже Ходикина.

РУСИЈА И СРБИЈА У СРЦУ

- ДОЛАЗИМ из Италије. Иначе, говорим руски језик, а учим и српски. Имам обичај да кажем да је Италија моја отаџбина, али да су ми Русија и Србија у срцу. Први пут сам у Србији и одушевљен сам гостопримством људима и лепотом природе и свега што сам видео и доживео - каже Дијего Занети, студент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

КРИТИЧНЕ минералне сировине Сједињене Америчке Државе и Европска унија сматрају кључним за економску и нацио- налну безбедност. И наша земља је богата овим минералима, чија се вредност мери стотинама милијарди евра.

25. 11. 2023. у 10:00

МИЛИОНИ: Колико је Прија чисто пара зарадила у Хрватској - слушао је сваки осми становник Загреба

МИЛИОНИ: Колико је Прија "чисто" пара зарадила у Хрватској - слушао је сваки осми становник Загреба

ЗБОГ Александре Пријовић су у Загребу били попуњени хотели и апартмани, а због еуфорије која је владала, биле су закрчене и улице, те су се родиле и нове пословне идеје.

11. 12. 2023. у 13:56

Коментари (0)

ЗАПАЊИО ЗАПАД: Светски шампион видео услове да Руси оду на Олимпијске игре Париз 2024 и урадио - ово!