ИЗ ХОЛАНДИЈЕ ДОКАЗ ДА ЈЕ ВОДА ОТРОВНА: Суђење Божидару Царичићу из Равног села код Врбаса због одбијања да плати рачун

З. Рајић

05. 08. 2021. у 07:26

ПОСЛЕ више од годину дана суђења, недавно је одржано последње рочиште у Основном суду у Врбасу по тужби ЈКП "Комуналац" против машинског техничара Божидара Царичића из Равног Села који је одбио да плати дуг за воду из 2017. од око 6.000 динара.

ИЗ ХОЛАНДИЈЕ ДОКАЗ ДА ЈЕ ВОДА ОТРОВНА: Суђење Божидару Царичићу из Равног села код Врбаса због одбијања да плати рачун

Фото Д. Дозет

Одлука суда се још чека, али случај се неочекивано закомпликовао, јер се веровало да ће Царичић лако "добити суд", као и пре две године. Тада је ослобођен плаћања дуга за воду за 2016. од 2.830 динара, са образложењем да "Комуналац" нема право да наплаћује воду из водовода, јер она, због прекомерних доза арсена није за пиће.

Адвокати "Комуналца" истрајавају у тврдњи да Царичић мора да плати воду коју је потрошио, без обзира на то што је она, решењем Сектора за санитарни надзор Покрајинског секретаријата за здравство, у свих пет села у Општини Врбас још од 2006. године забрањена за пиће и кување због 0,083 микрограма арсена у литру, што је осам пута више него што је допуштено. Руководство "Комуналца", које као аргумент потеже и нижу цену воде у селима управо због њене неисправности, осокољено је решењем Врховног касационог суда (ВКС) да се поступак против Царичића за неплаћени дуг из 2016. врати на ревизију, иако је њему у корист пресудио и Виши суд у Сомбору.

- Моја одбрана је предочила изјаву доктора из Института "Батут" да је арсен канцероген, а то се истиче и у зборнику научних радова из Холандије, који сам приложио на последњем рочишту - наглашава Царичић.

- Ту се додаје да унос арсена контаминираном водом узрокује и кардиоваскуларне болести, дијабетес, едем и респираторне проблеме и упозорава да је нарочито опасан за децу и труднице.

ЗАБРАНА Вода је препуна арсена, Фото З. Р.

Царичић је иницијатор петиције, која је са 1.214 потписа упућена Покрајинском секретаријату за здравство, ВЈТ, ЈКП "Комуналац", Општини Врбас и МЗ Равно Село, са захтевом да се мештанима обезбеди здрава вода.

- Секретаријат за здравство је проследио петицију Секретаријату за локалну самоуправу, а ВЈТ основном тужилаштву у Врбасу. У оба случаја петиција се вратила на "локал", где сваки глас против неисправности воде покушава да се утиша - тврди Царичић.

Божидар Царичић, Фото З. Р.

АНАЛИЗА И У ХАМБУРГУ

ЦАРИЧИЋ је воду из Равног Села слао и на анализу у Хамбург. Резултати који су тада стигли из Немачке показали су да у води има 0,098 микрограма арсена, још више него 2006. године када је забрањена за пиће. Осим тога, регистроване су и прекомерне дозе амонијака и натријума, уз упозорење да је овај последњи састојак опасан, посебно за децу јер оштећује бубреге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)