СУВЕ СЛАВИНЕ ПРАЗНЕ БАЊУ: Врдник на обронцима Фрушке горе и овог лета има проблема са водоснабдевањем

С. КОСТИЋ

03. 08. 2021. у 07:26

ИМАЈУ готово идеалне услове за живот и за развој туризма - дивну природу, здрав и чист ваздух.

СУВЕ СЛАВИНЕ ПРАЗНЕ БАЊУ: Врдник на обронцима Фрушке горе и овог лета има проблема са водоснабдевањем

Фото С. К.

Житељима Врдника, бање на обронцима Фрушке горе, међутим, све то кваре проблеми са водоснабдевањем, јер често славине - пресуше. Из тог разлога остају и без туриста, који су често због рестрикција и кварова принуђени да напусте свој смештај и пре него што су планирали.

Оваква ситуација поновила се и ове године, а како кажу Врдничани, траје скоро деценију.

Посебно их мучи то што се трајно решење ни не назире.

Врдник који је центар туризма у иришкој општини, броји око 3.000 становника, али током летњег периода у њему буде и до 15.000 људи. Ваздушна бања мами велики број туриста, али и пружалаца туристичких услуга, па задњих година овде као печурке ничу разни туристички објекти.

- Водоводне цеви су старе, а сваке године потрошача све више. У последње време када прикопчавамо куће на мрежу то су објекти од најмање 500 метара квадратних и то са базенима. А таквих је много. Због дотрајалости цеви пуцају, па настају губици воде, па ми сваке године имамо у Врднику све гору и гору ситуацију - каже, за "Новости", технички директор ЈП "Водовод" Рума Славко Марђелошки, додајући да су они само у последњих десетак дана утрошили милион динара за разне поправке, како би се нормализовало водоснабдевање у овом месту.

Апартмани Све више објеката за издавање, Фото С. К.

Проблему са водом ту није крај. Екипама "Водовода" је понекад немогуће да отклоне квар јер им поједини туристички радници и власници објеката не дозвољавају да уђу у њихов посед.

- После пропалих приватизација неке парцеле су приватизоване, људи су на њима саградили објекте, па сада водоводне цеви пролазе кроз њихово имање. Скоро смо имали проблем, где нам је човек тражио 100.000 динара да му платимо како бисмо ушли и отклонили квар, да би шест кућа могло да коначно добије воду - говори Марђелошки.

ЈП "Водовод" које снабдева водом румску и иришку општину не крије да највеће проблеме имају на подручју иришке општине, јер се годинама овде није улагало у побољшање водоснабдевања.

- Нама је извориште на 80 метара надморске висине а задња квота на коју гурамо воду је 537 надморске висине. Када набијемо притисак, да би вода стигла до те тачке, онда дође до пуцања цеви. У Врднику мора да се ради комплетно нова водоводна мрежа, другог решења нема, ово све је само крпљење - сматра Марђелошки.

РЕСТРИКЦИЈЕ БЕЗ РЕЗУЛТАТА

"ВОДОВОД" је раније уводио рестрикције у Врднику, али како каже технички директор, оне су биле безуспешне.

- Многи имају резервоаре, док има воде пуне их, а када нема онда воду користе из њих, тако да они који треба да имају воде, који су на вишим деловима Врдника, опет немају јер они користе воду да би их напунили - наглашава Марђелошки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)