ОДБРАНА МИЛЕНИНЕ ГАЛЕРИЈЕ: Петиција против пројекта за обнову дома сликарке Милене Павловић Барили

Д. НОВКОВИЋ

03. 08. 2021. у 06:21

ИНИЦИЈАТИВНИ одбор удружења "Заштитари Милениног Дома" - уз групу грађана, историчара уметности и архитеката - покренуо је онлајн петицију за поништење пројекта обнове галерије чувене сликарке Милене Павловић Барили (1909-1945).

ОДБРАНА МИЛЕНИНЕ ГАЛЕРИЈЕ: Петиција против пројекта за обнову дома сликарке Милене Павловић Барили

Фото Д. Новковић

У образложењу се наводи да ће, у супротном, Миленина дела бити угрожена у новом галеријском објекту од стакла, који нарушава не само амбијент њеног Дома, већ ружи и најуже градско језгро. Зато се захтева да Одељење за урбанизам Градске управе у Пожаревцу и Регионални завод за заштиту споменика културе из Смедерева ставе ван снаге сва усвојена акта и стопирају реализацију пројекта.

- Миленина дела се чувају у аутентичном амбијенту, уклопљеном у патријархалну атмосферу старинске баште, уместо које је сада пројектована модерна, хладна, неаутентична застакљена зграда - наводи се у тексту петиције.

(НЕ)СПОРНО Будући изглед објекта, Фото Урбанистички пројекат

Пре усвајања урбанистичког пројекта, у Пожаревцу су одржана два јавна увида током којих су се чула оштра противљења грађана, али и неких стручњака - уз образложење да је Миленина мајка Даница Павловић Барили сву имовину поклонила граду, уз услов да се не нарушава оригинални изглед Миленине родне куће. Ипак, пројекат је усвојен, а одустало се само од винског подрума и ресторана на крову стаклене галерије.

КОНТРАСТ Стаклена галерија у дворишту, Фото Урбанистички пројекат

Предвиђени радови у три фазе

ПРВА фаза реконструкције, адаптације и доградње обухвата подизање дворишне стаклене галерије високе 12 метара. Друга подразумева обнову постојеће галерије, изграђене шездесетих година прошлог века, а за крај је најављена обнова Миленине родне куће, изграђене у 19. веку.

За почетак, Министарство културе је издвојило 20 милиона динара, али се још не зна колико ће коштати комплетан пројекат. Незванично, ради се о око 1,6 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)