ПОЕТСКО-ДУХОВНИ САБОР У МАНАСТИРТУ БЕШЕНОВУ: Лауреатима за ову и прошлу годину уручене награде

З. Г.

29. 07. 2021. у 11:45

НА традиционалном поетско-духовном сабору „Бешеновска приношења“, одржаном у среду у фрушкогорском Манастиру Бешеново, у оквиру обележавања летње манастирске славе Светих Кирика и Јулите, уручене су награде победницима овогодишњег и лањског песничког конкурса.

ПОЕТСКО-ДУХОВНИ САБОР У МАНАСТИРТУ БЕШЕНОВУ: Лауреатима за ову и прошлу годину уручене награде

Фото: Прес служба манастира

Тема овогодишњег била је „Бешеново кроз црвена словца зове Дару изнад Јасеновца“ а учествовало је око 100 песника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Бугарске, Аустралије, Швајцарске и других земаља, саопштили су организатори манифестације.

Песник Благоје Баковић, председник жирија конкурса, истакао је да је овогодишња тема била инспирисана филмом о јасеновачким новомученицима, са намером да се развеје магла самозаборава и самопорицања, како бисмо јасно и гласно могли да кажемо шта смо и ко смо.

Фото: Прес служба манастира

 

- У обнови бешеновске светиње уграђују се и опеке од речи жежених, којима зидамо боготражитељски пут српском народу на темељима Свете православне вере - истакао је Баковић.

Жири, у којем су уз Баковића и игумана Манастира архимандрита Арсенија Матића и победници претходних шест конкурса, одлучио је да највише признање, „Бешеновску повељу“, додели песнику из Шида Срђану Малешевићу за песму „Гори Фрушка, гори Бешеново“.

- Долазим из малог града чији је најпознатији становник, сликар Сава Шумановић, поделио злу судбину са својим народом и са још 120 Шиђана и хиљадама Сремаца стрељаних на стратишту. Шаљући песму на овај конкурс само сам урадио оно што ми моја припадност народу и граду страдалнику заповеда - рекао је Малешевић.

Јасни Миленовић из Сремске Каменице, Миру Ковачу из Новог Сада и Жељки Аврић из Сремске Митровице додељене су три равноправне друге а Дајани Петровић из Ваљева, Драгољубу Станковићу и Јовану Н. Бундалу из Београда три равноправне треће награде.

Фото: Прес служба манастира

 

Како због епидемије вируса корона, бешеновски песнички сабор 2020. године није одржан, уручене су и награде најбољима на прошлогодишњем конкурсу чија тема је била „Не дамо светиње јер оне нису дале нас“.

За најбољу песму тог конкурса проглашена је песма „Вера“, песникиње из Зрењанина Драгице Стојановић којој је припала „Бшеновска повеља“ за прошлу годину."

Награде оба конкурса добитницима је уручио Епископ сремски Василије, који је нагласио да је бешеновска светиња вековима сабирала народ, баш као и данас, и да је управо на оваквим местима и потекао култ из којега се развила и култура, која сада на најлепши начин даје свој допринос обнови и васкрсу Манастира Бешеново, наведено је у саопштењу.

                                      

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)