ВОДИЧ КРОЗ НОВУ ПОСТАВКУ МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ: "Грожђе, гвожђе и урбане вибрације"

Ј.И.

27. 07. 2021. у 16:30

ЗАНИМЉИВ назив „Грожђе, гвожђе и урбане вибрације” име је нове изложбене поставке Музеја у Смедереву.

ВОДИЧ КРОЗ НОВУ ПОСТАВКУ МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ:  Грожђе, гвожђе и урбане вибрације

ФОТО: М.С.

На самом улазу у изложбени простор посетиоце дочекују фигуре Смедеревке и Смедеревца, којe су директна асоцијација на најзначајније маркере „градa грожђа и гвожђа“, и у коме ћете се упознати са историјом његовог урбаног развоја, значајним грађанским породицама, краљевским бербама грожђа, Браниславом Нушићем, вилом династије Обреновић...

Међу експонатима на улазу у изложбену салу је биста српске краљице Наталије Обреновић (Фиренца, Италија 1859 – Париз, Француска 1941), Бисту краљице Наталије у вештачком мермеру извајао је мађарски уметник Алајош Штробл око 1882. године. Милан Јовановић Стојимировић ју је купио од Јована Жујовића пре Другог светског рата за свој приватни музеј. У смедеревском музеју чува се од његовог оснивања 1950. године. Први пут је била изложена 2002. године, каже кустос Снежана Цветковић.

Краљица Наталија радо је боравила у краљевском летњем двору у Смедереву и присуствовала бербама грожђа. У септембру 1882. године, организовала је за дворску свиту и министре са супругама, излет бродом до Смедерева, како би обишли виноград и присуствовали берби грожђа.

Ауторка дизајна изложбене поставке је Бојана Ђуровић, а графичког дизајна Драгана Лацмановић. Кустоси смедеревског музеја Гордана Милетић, Снежана Цветковић и Мирослав Лазић су аутори изложбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)