КУПИНА ЧЕКА СИГУРАН ОТКУП: Пољопривредници у Левчу, због ниске цене, искрчили добар део засада

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

27. 07. 2021. у 06:21

У ЛЕВЧУ је у току берба купина, која је у овом крају узгајана на око 300 хектара, али су, због ниске откупне цене, у последњих неколико година многи засади искрчени, па је површина под њима упола мања.

КУПИНА ЧЕКА СИГУРАН ОТКУП: Пољопривредници у Левчу, због ниске цене, искрчили добар део засада

Фото З. Глигоријевић

Улагања су прилична, јер мора да се прска зими и после бербе и да се купује вештачко ђубриво, а има и посла око везивања и орезивања.

Иако купине боље подносе сушу од малина, на парцелама које немају систем за наводњавање род је ипак подбацио. Осим тога, пољопривредници још не знају која је откупна цена.

- Већ четири пута смо купине предали хладњачару у Течићу. Нешто више од 200 килограма. Цена још није одређена, а прича се да ће да буде од 100 до 140 динара по килограму. Пошто је род омануо, требало би да буде најмање 150 динара. Ових година смо имали око 1.200 килограма, а ове ћемо највише да уберемо око 800 килограма. А од њих живимо - каже Славка Матић (58) из Рековца.

Она, њен супруг Драган (65) и две ћерке, од којих једна ради у фабрици сијалица, и свекар Станимир (87), имају кукуруз на 1,2 хектара, а на једном хектару пшеницу, јечам и овас. Купују семе, ђубриво, нафту, услужно комбајнирање је 14.000 динара по хектару, плаћају кошење...

- Чувамо једну краву, овце и свиње, али немамо сигуран откуп. Онда нас накупци уцењују.

Прасад смо продали по 180 динара. Џак концентрата је 1.150 динара, а 13 прасади појело је 20 џакова концентрата. И шта добијемо? Неко прасе које смо оставили за нас. А где је наша мука? Тако је и са јагањцима. Не знам да ли ико брине о сељаку - разочарана је Славка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)